Eğer başkent olan lüksemburg' dan bahsedecek olursak, ilginç bir şehirdir. Türkiye' de bulunsa ancak Denizli' nin, Sivas' ın yada Diyarbakır' ın bir ilçesi olabilecekken, Avrupa'da etrafındaki ülkelerden biraz izole bir bölgede bulunmasında dolayı, küçük bir prensliğin yine kendisi kadar küçük başkenti olmuştur. Yine türkiye' de olsa içerisindeki en büyük ekonomik işletme kebabçı halim usta olacakken, yine bulunduğu bölge yüzünden Dünya' nın bankacılık faaliyetlerinin yönetildiği bir kaç şehirden biri konumuna gelmiştir zamanla. Zira önünden geçeceğiniz her 3 binadan 2' si bankadır. Türkiye' de adını bile duymadığımız bankaların Lüksemburg' da ya genel merkezleri ya da temsilcilikleri vardır.
Avrupa' nın en zengin insanlarının bir bölümünün şehirdeki bankalarda yatırımlarının bulunması, bu insanları bir yerde sıklıkla bu şehre uğramak zorunda bırakmıştır. Zengin insan beraberinde lüksü de getirir, dolayısı ile bu ülkede en hayati gıda malzemeleri bile çok pahalıdır( su:5 Euro) Ee pek tabiki, buna itinaden maaşlarda epey yüksektir. Biz dünyada bi zeki türk halkı var zannederiz, ama çakal avrupa halkları, özellikle lüksemburg' un komşusu ülkelerin vatandaşları olanlar, kendi ülkelerinde oturup lüksemburg' a günübirlik çalışmaya gelirler. Böylece daha fazla gelirle kendi ülkelerinde daha rahat harcama yapabilirler.
Dediğim gibi, şehir harbiden çok ilginç temeller üzerine kuruludur. Üzerine kurulduğu temelden bahsetmişken, lüksemburg iki katlı bir şehirdir. Nası yani? dediğinizi duyar gibiyim. Ama öyledir işte. Şehrin üstte bulunan kısmı modern kısımdır, bankalar, devlet binaları ve konutların büyük bölümü burda bulunur. Altta ki kısım ise, Catacomblardan( bir tek paris' te mi var sanmıştınız?), şehri çepe çevre saran bir parktan ve eski lüksemburg evlerinden oluşur. Özellikle şehri saran bu parkta kesinlikle bir yürüyüşe çıkın, harika vakit geçireceksiniz. Bu arada, illa karnım acıktı ama ben kazıklanmak istiyorum diyorsanız da, çözümü basittir, üst şehirde ki istanbul Snack' tan 8 euro gibi fahiş bir fiyata dönerinizi yiyebilirsiniz.
Lüxemburg' un beni en çok şaşırtan özelliklerinden biri de, bu ufacık küçücük ülke/şehir' de tanık olduğum uçak trafiğidir. Neredeyse her 15 dakikada bir uçak inen vızır vızır bir hava alanından bahsediyoruz, bu noktada akıllara gelen soru şudur: bu kadar uçak 500.000 kişilik nüfuslu bir ülkede kime/neye hizmet ediyor? Cevabı ise basittir: Lüxemburg Findel havaalanı dünyanın en büyük havacılık kargo şirketlerinden biri olan Cargolux' un ana hub'ıdır.ilginç değil mi? bence ilginç.
Böyle bir şehirdir Lüxemburg. Gidilip görülesidir. Tarihi dokusu, sokakları, etrafa bakınıp ' lan biz neredeyiz?' diyen turistleriyle, şirin bir şehirdir. Babanızın gemicikleri yada ayakkabı kutuları yoksa, sülaleniz pek rahat değilse, buraya hangü ülkeden geçecekseniz, o ülkede yiyecek stoğu yapın, en azından çantanızda sizi 1-2 gün kurtaracak yiyecek bulunsun. Benden soylemesi.