telefonu ismini söyleyerek açmak

entry29 galeri
    9.
  1. Batıda uygulanan telefon açma geleneğidir. Ahize kaldırılır, kulağa getirilir ve mikrofona soyisim söylemek suretiyle telefona cevap verilir. Biz de genelde ya alo ya da efendim şeklinde açılır telefonlar. Aloyu bir yere kadar anlayabiliyorum da, bu efendim de neyin nesi oluyor? Nerden biliyosun seni aradıklarını ya da sana mı seslendiler de efendim diyorsun.

    Telefona isim ya da soyisim söyleyerek cevap vermek son derece yerinde bir uygulamadır. Bir görgü ifadesidir.

    Ama bizde konuşma ve hitap şekillerinde de olduğu gibi telefon açma hadisesi de bir görgüsüzlükler zinciri şeklinde devam eder.

    Zaten neremiz düzgün ki.

    Edit : Yeniden okuyunca aklıma başka şeyler de geldi. Şimdi mesele aslında tamamen kültürle ilgili. Batıda soyadı geleneği çok eskilere dayanmakta olduğundan oralarda telefona soyadı söyleyerek cevap verilir. Oysa bizde düne kadar insanlar ahmet oğlu mehmet şeklinde çağrılırdı. Bir soyadı geleneğimiz olmadığından, ki bazı yörelerde hala lakaplar ve hasan oğlu hüseyin geleneği devam etmektedir, telefonu açtığımızda da efendim gibi sıçık bir ifade kullanmamız gayet doğaldır. Yeni tanıştığımız birine önce adımızı söylemek de çok yeni olan bir uygulamadır aslında. Ki bunu da incelik, entellik olsun diye bokunu çıkarmadan bırakmamışız ve yeni tanıştığımız birine "tangut ben" şeklinde höykürürüz. Sanki ortamda başka tangutlar da varmış da ismimizi kaptırmak istemiyor muşuz gibi. Neyse lan ben bir şey demiyorum...
    2 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük