geçen yıl yine bugünlerde bahsetmişiz. soma faciası üzerine yeniden gündeme gelen iş güvenliğinden sorumlu tutulacak olan iş güvenliği uzmanlığı konusunda ekleme yapalım.
yasa gayet güzel hazırlanmıştır ancak pratikte uygulanması çok zordur. önceki entrimize ilave olarak;
inşaat mühendisi bir arkadaş öncelikle c sınıfı sertifika aldığını kabul edelim. bu sertifika ile az tehlikeli yerlerde çalışma imkanı vardır. yani terzilerde, tekstil dikim atelyelerinde bu sertifikayı kullanabilir.
25 yaşındaki c sınıfı bir inşaat mühendisi az riskli yerlerden birinde minimum 3 yıl görev aldıktan sonra sınavla b sınıfına geçtiğini düşünelim. arkadaşımız 28 yaşına gelmiş ve tekstil sektöründe çalışmış bir b sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak tehlikeli işyerlerinde çalışma imkanı vardır. tehlikeli yerlere örnek olarak tavuk çiftliğinde çalışma imkanı vardır.
3 yıl b sınıfı belge ile çalıştıktan sonra a sınıfı imtihanını geçer ise a sınıfı belgesi ile inşaatlarda yani gerçek teknik sahasında çalışma imkanını yakalamış olur.
30lu yaşlara gelmiş hiç inşaatlarda çalışmamış bir uzmanın o yaştan sonra inşaata girmesi hiç mantıklı değidir. bu sebeple çoğu mühedis bu yolu tercih etmiyor ve belgeyi aldıktan sonra kullanmıyor bile. belgeyi kullananlar ise genelde yaşlı kesim. sonra da kazaların önü alınamıyor. neden acaba?
peşinen eklenti; burada inşaat mühendisi sadece bir örnekti. aynı koşullar elektrik, maden gibi diğer mühendislik dalları için de geçerlidir. 2006 yılında aldığım belgeyi 2014 yılına kadar kullanmamamın bir sebebi de budur. http://www.google.az/url?...amp;bvm=bv.67229260,d.bGE