temel hipotezi kısmen geçerliliğini korusa da; modern yaşam, sosyal medya, küreselleşme, maddiyat kavramının yükselmesi, kadınların iş hayatında ve toplum içindeki rollerinin artmasıyla beraber, yaklaşık yüz yıl önce ortaya atılan, "kadınların eş seçimindeki bu ilkel güdüleri" yerini biraz daha keyfiyete, vahşi hazlara bırakmıştır.
çünkü günümüzde bir kadın, artık evlenmeden önce çok fazla ilişki yaşayabiliyor. bir erkek gibi birden fazla kişiyle beraber olabiliyor, tatmin edilmeyi önemsiyor, ve yalnızca cinsel tatmin de değil; toplum içinde hemcinsleri yanında statü elde etme ve onları imrendirme arzuları da eş seçiminde önemli faktörler haline geliyor.
nihayetinde, elbette beraber olacağı karşı cinsi; bilinçaltından çocuğunun babası olarak hayal edebilir, ancak schopenhauer den sonra kapitalizm ile beraber bir takım zevklerin ve beğenilerin empoze edilmesi durumu bir tektipleştirme durumu yaratılmakta, eş seçimini "aa evet bu adam güçlü, beni tatmin eder, çocuğumu da iyi baba olur" algısından daha komplike bir şey olduğunu ortaya koymaktadır.