Neden ilginç olduğu gerçeği herkesin vicdanında bir kıvılcım gibi çaksa da bazıları bu kıvılcımları çok güzel saklayabiliyor.
Aynen SOMA'da içten içe yanarken saklanan kıvılcımlar gibi...
Bugün Soma için haykıran vatandaşlar siyaset yapmakla suçlanıyor. Başbakanının, bakanlarının üzerlerine çok gidildiğini düşünerek vicdanları acıyan kişilerimiz, sorumlulardan hesap sormak isteyenlere öcü muamelesi yapmaya başladı bile.
Madencilerin yaşadığı çileyi bugünlerde hepimiz detaylarıyla öğreniyoruz. Hem de en birincil ağızlardan duyduklarımız bizleri hayrete düşürüyor. Ancak kardeşini, abisini, arkadaşını aynı madende kaybedenlerin yaptığı bu açıklamalara bile inanmak istemeyen güç severler, durumu yine bir Başkan ve karşıtları savaşına dönüştürdü.
Çünkü siyasi rant markalaştırdıkları yerden çok kolay yürüyor.
Bu ve bunun gibi özel girişimlerle üretim yapan madenlerde çalışanlarla, devletin kendi işletmelerinde çalışan madencileri kıyasladığınızda, aradaki uçurumu görüp, bu sistemi kuranlara nefretle haykırmak neden siyaset olsun?
Dünyadaki örnekleri inceleyip, milyarlarca liralık ranta rağmen bizdeki başıboşluğu fark edip "yazıklar olsun" demek neden siyaset olsun?
Devletin madenlerinde 3500 TL'ye kadar maaş alabilen madencilerin sosyal hakları, izin hakları, resmi tatil hakları gayet yerinde. Ancak özel sektörün elinde ayda 1200-1300 liraya haftanın yedi günü 8 saat kömür soluyarak çalışmak zorunda bırakılan, tatil izin günlerini unutan, zorunlu izinlerde maaşından kesilen, ihtiyaç izinlerinde tehdit edilen madencileri düşüren bu zihniyete "Allah Belanızı Versin!" demek neden siyaset olsun?
Oradan çıkanlara, haykıranlara kulak verin!
Taşeron sistemini bu ülkeye Merkel getirmedi.
Komisyonculuğu, daha çok üretene daha fazla kazanç sistemini bu ülkeye onların ağzıyla "Zalim Esed" ihraç etmedi.
Çaresiz işçiyi özel sektörün kucağına Obama oturtmadı.
O madenleri Gine'den gelen müfettişler denetlemedi.
O madencilerin bağlı olduğu sendika, işçilerin haklarını belli ki hiç aramadı.
O teknolojisi eksik madeni dünyaya örnek bir madenmiş gibi halka arzeden ingiltere enerji bakanı değil.
işletme sahibinin yaptığı gaflara hiç girmiyorum. Ona adalet göstermelik de olsa sanırım dokunacak. Ben adaletle oyun oynayanları merak ediyorum.
Tüm bu yanlışlar üzerinden sorumluları eleştirmek vicdani tepkidir. Bunun adı siyaset olmamalı.
Vicdanı olan, 301 canın hakkı için onları bu kuyuya itenlerden hesap sormalı.