öncülüğünü a. comte'un yaptığı bir sosyoloji akımı. 19. yüzyılda ortaya atılmış, yirminci yüzyılın son çeyreğine kadar sosyolojide egemen olmuştur. toplumsal konularda nesnel ve mutlak bilgiye ulaşılabileceğini savunur. doğa bilimleriyle sosyal bilimlerin bilgiye ulaşmak için benzer yöntemler kullandığını, daha doğrusu sosyal bilimlerin doğa bilimlerinin yöntemini kullanması gerektiğini savunmuştur.
pozitivist sosyoloji, sosyolojinin kabul etmesi ve uygulaması gereken yöntemi ortaya koyar. bu yaklaşıma göre hem doğanın hem de toplumun yasaları vardır. doğal bilimcinin doğadaki yasaları keşfetmeye çalışması gibi sosyal bilimci toplumdaki yasaları keşfetmeye çalışır. o nedenle bilim insanı, değerlerini bilimine karıştırmamalıdır. bilim, olanları araştırır, olması gerekenlerle ilgilenmez. bu da bilimin topluma değerler tavsiye etmek yerine nesnel gerçekleri analiz etmesi anlamına gelir.
pozitivist sosyoloji, nesnel bilgiye ulaşılabileceğini savunmuştur. bilim insanı hangi ırktan, dinden veya görüşten olursa olsun bilimsel araştırma yaparken kendi değerlerini ve görüşlerini bir kenara bırakacağı için toplumun gerçek ve tartışmasız bilgisine ulaşabilir. nesnel bilgi, öznel inançları ve değerleri bir kenara bırakarak elde edilebileceği için herkes açısından geçerli bir bilgidir.
bilim insanı araştırmaya ya daha önce keşfedilerek kanıtlanmış yasalardan başlar ya da belirli bir gerçeklikten başlar ve yasalara ulaşır. böylece bilim tarih içinde giderek gelişmekte ve ilerlemektedir. bilimde kümülatif olan bu gelişme bilim insanlarının doğanın ve toplumun yasalarını giderek daha fazla keşfetmeleri demektir.