Erdoğan, 23 Nisan bayramında Başbakanlık makamında ilkokul öğrencilerini kabul ettikten sonra gazetecilerin başkanlık sistemine ilişkin bir sorusunu yanıtlarken bakın ne demiş:
Bu konudaki düşüncem, geçmişten bu yana bir başkanlık sisteminin ülkemde olmasıdır. Başkanlık sisteminin olmadığı ülkede nelerin olduğunu görüyoruz. Gelişmiş ülkelere baktığınız zaman hemen hemen tamamına yakını artık ya başkanlık sistemine geçmiştir, ya yarı başkanlık sistemine geçmiştir. Hepsi buralara artık geçiş yaptılar. Çünkü çok başlılık, ne yazık ki netice vermiyor...
insani Gelişme Endeksinin 2013 yılına ait olan sonuncu raporunu ele alalım. Bu endekste en iyi durumdaki ülkelerin 1den 10a sıralaması şöyledir:
1. Norveç, 2. Avustralya, 3. ABD, 4. Hollanda, 5. Almanya, 6. Yeni Zelanda, 7. irlanda, 8. isveç, 9. isviçre, 10. Japonya.
Bu on ülke içinde başkanlık modeliyle yönetilen bir tek ABD vardır. Diğer dokuz ülkede parlamenter hükümet modeli geçerlidir.
Aslında Ekonomik Kalkınma ve işbirliği Örgütüne (OECD) baktığımızda da 34 ülke arasında parlamenter demokrasiyle yönetilen ülkelerin belirgin bir farkla çoğunlukta olduğunu görüyoruz. Keza dünyanın en zengin ülkelerinin bir araya geldiği G-8 Grubunda da 5 ülke parlamenter hükümetlerce yönetilmektedir (Almanya, italya, Kanada, ingiltere, Japonya). Diğer üçünden ABD başkanlık, Fransa ise yarı başkanlıktır. Rusyada ise Putin yönetimi geçerlidir. Keza, Türkiyenin de içinde bulunduğu G-20 Grubuna baktığımızda, tam 10 ülkede karar alma mekanizmasında parlamentodan çıkan hükümetlerin söz sahibi olduğunu görüyoruz. http://sosyal.hurriyet.co...steklenmeyen-aciklamalari