cehennem kralicesi

entry8 galeri
    4.
  1. Selim iLERi' nin Cehennem Kraliçesi adlı romanının ilk baskısı, Bilgi yayınları (Ank., Temmuz 1980, 331 s.) arasında çıkmıştır. Bizim kullandığımız baskı, Oğlak yayınları (ist., 1998, 309 s.) tarafından yayımlanmıştır.
    Cehennem Kraliçesi romanının konusu, istanbul'da yaşayan bir grup insanın Bodrum'da beraber geçirdikleri birkaç haftalık tatil ve tatil sonrasında yaşadıklarıdır. Eserin ana fikri, toplumun sorunlarını çözemediği bir ortamda, aydın ya da eğitimli, duyarlı diyebileceğimiz insanlar da sürekli bir çatışma yaşarlar ve bireysel sorunlarının içinde boğulurlar, şeklinde ortaya çıkmaktadır.

    Cehennem Kraliçesi toplam beş bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölüm, Ölümler Aşkı 76. sayfalar arası, toplam 67;
    ikinci Bölüm, Defter 79-145 sayfaları arası, toplam 66;
    Üçüncü Bölüm, Eprimek 149-215 sayfaları arası toplam 66;
    Dördüncü Bölüm, Karanlık Bir Roman 219-290 sayfalı arası, toplam 71;
    Beşinci Bölüm Cehennem Kraliçesi 293-309 sayfaları arası toplam 16 sayfadır.
    Romanın tamamı 309 sayfadan oluşmaktadır.

    Cehennem Kraliçesinde Bodrumda geçirilen kısa süreli bir tatil ekseninde gerçekleşen olaylar dört kişinin bakış açısından anlatılmaktadır. Birinci Bölümde Belkıs'ın; ikinci Bölümde Gökmen'in; Üçüncü Bölümde Mehmet'in; Dördüncü Bölümde Şadiye'nin; Beşinci ve son Bölümde ise yine Belkıs'ın gözünden birlikte geçirilen tatili, tatilin öncesinde ve tatilden sonra yaşamlarında meydana gelen değişimleri, duygularını öğreniriz.

    BiRiNCi BÖLÜM:

    ÖLÜMLER AŞKI

    Bu bölümde, Ağustos ayının sonunda, Belkıs ve Korkut, Bodrumdan bindikleri bir motorla Belkısın şehrin biraz dışındaki evine gitmektedirler. Belkıs, yaşadıklarının ardından Bodruma yerleşme kararı almıştır, Korkut da Belkısla birlikte Bodruma taşınmıştır. Belkıs uzun olmayan motor yolculuğu boyunca hayatına dair pek çok ayrıntıyı düşünür. Düşüncelerinin arasına sık sık hayaller, cinsel istekler karışır.
    Belkıs, ortayaşa yakın, çevresindekiler tarafından beğenilen bir ressamdır. Ancak son yıllarda resim yapmayı bırakmıştır. insanlardan kaçış halindedir, ancak bir yandan yalnızlıktan kokmaktadır. Bu durum, zaman zaman çelişkili davranışlara düşmesine neden olur. Yoğun bir cinsel istek içindedir, bu yoğunluk yaşadığı mutsuz ilişkiden kaynaklanır.
    Belkısın aklından, Bodrumda karşılaştığı satıcı genç çocuk, Mehmet, Korkut, Şadiye, Bay Ölüm (Rifat), Bülbülün (Hüseyin), Semra, Gökmen, Elizbeth Rothman, Müşerref Hanım geçmektedir.
    Mehmet, Semra ile evlidir, ancak beraber geçirdikleri tatilde Belkıs ve Mehmet bir gece dans ederler ve aralarında bir yakınlaşma olur. Bu yakınlaşma Belkıs için çok önemlidir, Mehmete âşık olmuştur, ancak yaşanılanlar bir ilişkiye dönüşemeden sonlanmıştır. Mehmet artık yoktur, (bu bölümde Mehmetin neden olmadığı açıkça söylenmez, ilerleyen bölümlerde Mehmetin aslında intihar ettiğini öğreniriz.) ve Mehmetin yokluğu Belkısı oldukça derinden etkiler. Burada Belkısın Semradan bir telefon aldığını da öğreniriz, ancak telefonun içeriğiyle ilgili detaylı bilgi verilmez. Yalnızca Semranın kötü bir haber ilettiği sezdirilir.
    Korkut ve Belkıs uzun zamandan beri birliktelerdir. Korkut topluluğun içinde farklı bir kişidir. Topluluğun tüm üyeleri (Rifat hariç) aydın kimselerdir. Korkut ise işadamıdır. Paraya güçlü bir bağımlılığı vardır. insanlarla ilişkilerinde duygusallık yerine sert ve acımasızca bir tutum sergiler. Bu denli farklı insanlar olmalarına rağmen, Belkısla ilişkileri insanları şaşırtmaktadır. Yolculuk boyunca Belkısın düşüncelerini bir araya getirdiğimizde Belkısın aslında Korkutu sevmediğini anlarız. Hatta duyguları tiksintiye yakındır. Tüm yol boyunca Mehmete olan ruhani aşkını, satıcı gence duyduğu bedensel isteğini sık sık dile getirmesine rağmen, Korkutla ilgili tek bir olumlu düşüncesi olmaz Belkısın. Anlatılanları bir araya getirince Bodrumda ayrılığın eşiğine geldiklerini ancak Korkutun ayrılmayı istememesi üzerine yine birlikte döndüklerini öğreniriz.
    Belkıs yol boyunca Şadiyeyi de sıkça düşünür. Belkıs ve Şadiye bir dönem yakın dost olan iki kişidir. Ancak Şadiyenin evliliğinin ve Belkısın Bodruma gelişinin ardından dostlukları son bulmuştur. Belkıs bu dostluğun bitişine üzülmez. Şadiyenin Bay Ölümle yaptığı evliliği, Belkısın Bay Ölüme karşı olumsuz düşünceleri, Bülbülünün Şadiye ve Bay Ölümün ilişkileri sonucu yaşadıkları oldukça kapalı bir dille ifade edilir. Şadiye, Bay Ölüm ve Bülbülüne ilişkin detaylar Belkısın aklından geçmemektedir. Bu nedenle biz de olanları ancak genel hatlarıyla öğrenebiliriz Belkıstan.
    Semra, Mehmetin karısıdır. Tatilde oldukları yaz evliliklerinin sorunlu olduğu bir dönemdir. Semra alkolik olmuştur ve daha sabahtan içmeye başlar. Alkole o denli bağlanmıştır ki Belkıs ve Mehmetin aralarındaki yakınlaşmayı gördüğü halde umursamaz. Duyarsız ve tepkisizdir.
    Gökmenle ilgili bu bölümde hiçbir bilgi edinemeyiz, yalnızca Belkısın düşünceleri akarken adı geçer.
    Elizbeth Rothmanın kim olduğuna dair bilgi verilmez bu bölümde. Yalnızca, Belkıs için önemli bir insan olduğunu sezeriz. Belkıs, Rothmanı aralıklı olarak defalarca düşünür.
    Müşerref Hanım, Belkısın sanatçı kişiliğinin tam zıddı bir figürdür. Müşerref Hanım bir galericidir ve işi sanat eserlerini pazarlamaktır. Bu nedenle resimlere bir mal gözüyle bakmaktadır. Belkısa Bodrum resimleri yapmasını çünkü onların kolayca satılacağını söylemiştir. Bu düşünce bile Belkısı son derece rahatsız eder.
    Motor yolculuğu boyunca Belkısın aklı bu düşüncelerle doludur. Arada motoru kullanan adamı düşünür, satıcı genç ile ilgili düşlere kapılır. Tüm bu düşüncelerden sıyrıldığı bir anda Bodruma geri dönme kararı alır ve bölüm biter.

    iKiNCi BÖLÜM:

    DEFTER

    ikinci Bölüm, Gökmenin bakış açısından anlatılır. Gökmen başarıyı yakalayamamış bir şair ve yazardır. Hayatını reklâmcılık yaparak kazanmaktadır. Tatile, Belkısa duyduğu karşılıksız aşkı nedeniyle gelmiştir. Son derece içine kapanık bir kişidir. Genelde yalnızdır ve insanlarla ilişkiye girmez. Gökmenin bu kişilik yapısı onu bağımsız bir gözlemci konumuna getirir. Belkısın, Şadiyenin, Mehmetin, Korkutun ve diğerlerinin yaşadıklarını Gökmenin bakış açısıyla gerçekçi bir şekilde öğreniriz. Ayrıca, Gökmen, tatilde yaşanılanlardan yola çıkarak Uzun Gece Hiç Bitmeyecek isimli bir oyun yamayı düşünmektedir. Bölümde bu oyunda kullanılabilecek notları da zaman zaman okuruz.
    Gökmen, Belkısın Korkutla olan ilişkisini takip etmektedir. Korkut ve Belkısın birbirlerine uyumsuz bir çift olduğunu düşünür. Belkısın kendisiyle birlikte olmasını ister. Belkısın Mehmetle olan yakınlaşması da bu nedenle Gökmeni üzer.
    ikince Bölümde Gökmenin bakış açısından Şadiye ve Bay Ölüm (Rifat) ilişkisinin nasıl başladığını da öğreniriz. Rifat, kendisini geçindirecek herkesle birlikte olan eski bir futbolcudur. Bodruma da Şadiyenin üniversiteden arkadaşı felsefe öğretmeni ve eşcinsel Hüseyinle (Bülbülün) birlikte gelmiştir. Şadiye ve Bülbülün bir lokantada karşılaşırlar ve Şadiye Rifatla orada tanışır. Zamanla Şadiye ve Rifat yakınlaşırlar ve Rifat Bülbülünü terk eder. Şadiye yaşı bir hayli geçmiş, kendisini çirkin bulan bir akademisyendir. Yalnızlığını felsefe çalışmalarıyla örtmektedir. Rifatla ilişkisi başlayınca çevresindekilerin tepkilerine rağmen büyük bir değişimin içine girer ve bu ilişkiyi yaşamaya başlar.
    Yine aynı günlerde, Korkut ve Semra tartışırlar ve Korkut bir süre grupla birlikte hareket etmez. Belkıs Mehmet yakınlaşması da aynı günlere denk gelir.
    Bu ilişkiler ağı içinde bir gün Belkıs, dostça gelerek Gökmenin koluna girer ve Gökmenle dertleşir. Bu yakınlaşma Gökmeni çok etkiler ve hayallere kapılmasına neden olur. Devamında aynı yakınlığı bulamayan Gökmen, iyice kabuğuna çekilir.
    Bu bölüm roman figürlerinin hayatlarında önemli değişikliklerin olmasını sağlayan bir tatilin objektif bir gözlemcinin gözünden anlatıldığı bölümdür. Gökmenin çekingen ve silik kişiliği bu durumu güçlendirir. Bu sayede, Belkıs-Korkut, Belkıs-Mehmet, Mehmet-Semra, Şadiye-Rifat-Bülbülün ilişkilerinin gelişimlerini öğrenmiş oluruz.

    ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

    EPRiMEK:

    Bu bölüm, Mehmetin intihar gecesinde Mehmetin bakış açısından anlatılmaktadır. Mehmet, istanbulda Şişlide yaşamaktadır. Semrayla sorunları devam etmektedir, Semranın evde olmadığı bir gece Mehmet yoğun bir iç hesaplaşmaya girer. Bölüm, Belkısın Bodruma yerleşme kararını Mehmete açıklamasıyla başlar. Mehmetin hayatı büyük bir çıkmazdadır. Hayatının her alanında kaybetmiştir. Bu çerçevede, evliliğini, Belkısı, politik faaliyetlerini, bıraktığı üniversite kariyerini, geçen yaz grup olarak gittikleri Bodrum tatilini, ortak mücadele arkadaşları olan Ruşeni ve Keremi düşünür.
    0 ...