Seçimler bitti etkisi geçti artık rahatça seçimler hakkında konuşabiliriz. Bu seçimde her parti kendi açısından kazanmıştır. Bence gerçek kazananı akp olmuştur. Gerçek kaybedeni dp, anap, sp, dsp ve bbp gibi küçük partiler olmuştur. Önceki yerel seçimde kısmen varlık gösteren ve çeşitli yerleri kazanan bu partiler aday bazlı olanlar dışında hiç bir varlık gösterememiştir. Fakat bu önceki genel seçim gibi net git akp zaferi sayılmaz. Bundan sonraki cumhurbaşkanlığı seçimi çok büyük önem kazanmıştır. Ayrıca bu seçim bir nevi genel seçim havasında geçmiştir. Adayların değeri azalıp particilik ön plana çıkmıştır. Bu yüzden sonuçları genel seçim ile kıyaslamak çok yanlış olmaz. Öncelikle seçimlerle alakalı tahminlerime bir göz atın (#23227569). Partilerin il genel meclislerinde aldığı oylar:
akp: 6 puanlık bir kaybı gözüküyor. Bu kadar kasetler ve yolsuzluk operasyonları sonrası aldığı oylar bir çok kişiyi çok şaşırtmıştır. Bende bir düşüş bekleyenlerdendim fakat bunu geçen yerel seçimde aldığı 38,8 ve biraz aşağısında olması gerektiğini düşünmüştüm. Burdan anlayabileceğimiz yukarda belirttiğim sekilde akp dp, bbp ve sp gibi genel seçimlerde akpye oy vermeye alışmış olan kitleyi temelli kendisine bağlamış görünüyor. Artık akp yeni kurulmuş parti yüzüne dair hiçbir iz taşımıyor. chp, mhp, dp ve sp gibi 40 yıldan uzun süredir faaliyet gösteren partilerden bu anlamda bir eksiği kalmamıştır. liberal, muhafazakar insanların geçici ittifakı değil kalıcı bir ideolojik parti olmuştur sonunda. Bugün genel seçim olsa oylarının % 45 gibi olacağını düşünüyorum. Ayrıca doğuda yükselişte olduğunu düşünüyorum çoğunluğun aksine. Hakkaride % 30 Diyarbakırda % 35 Vanda % 40 oy alabilmesi bunun göstergesidir. Kürtçülük primi zirveye ulaşmıştır. Zirveye ulaşmış olması bundan sonra düşeceğini gösterir. Hatayı kaybetmiş olması suriye politikasını gözden geçirmesi gerektiğini göstermiştir. Antalya, Balıkesir gibi büyükşehirleri ele geçirmiş olması bu seçimde kendi adlarına en büyük zaferdir.
chp: Bu seçimde bariz bir şekilde kaybeden olmuştur. Dsp'nin bitmiş olduğunu göz önüne alırsak genel seçimlerde aynı oranda kalacağını tahmin etmemiz zor olmaz. Cemaat-chp ittifakı kendi içlerinde kaynamalara sebep olmuştur. Kısa süre önce ulusalcı vekillerinin kendilerine gösterdiği eleştirilerden görmemiz üzerine kendi içerisindeki sosyal demokrat, ulusalcı (kemalist diyebiliriz), seküler liberal, aleviler gibi kesimlerin ittifakı üzerine kurulduğu anlaşılmıştır. Bu seçim sonucu kendi içerisindeki olaylara bakarak dağılmaya akpden daha yakın partidir. Antalya gibi büyükşehir kaybedilmiştir. Balıkesirde sağcı aday göstererek akpye hediye edilmiştir. Genel başkanlarının söylediği üzere ülkemizin en çok okumuş ili sayılan Artvin bile akp'ye geçmiştir. izmirde kaybettiği ilçelere bakarak kalelerinin bile çatırdağını söyleyebiriz. Mansur Yavaş gibi milliyetçi adayla girilen ve başkanının bile bozkurt işareti yaptığı Ankarada kazanamamış olmaları ayrı bir hezimettir (Ankarada seçim sonuçlarında şaibe olduğuna inanıyorum fakat sonucu birkaç bin kişilik oyla kazanılan belediye çok büyük başarı denilemez).
mhp: Seçimde kaybedenler tarafında yer alan bir diğer partidir. Oylarını yükseltmiş olması kazandığı belediye sayısının azaldığını değiştirmiyor. Adana, Mersin ve Manisa gibi büyükşehirler burun farkıyla kazanılmıştır. Kocaeli ve Sakaryada bütün ilçelerle beraber akpin alması seçim başarısızlığına en büyük örnektir. 3 büyük şehirde adeta silinmiştir. Bazı seçmenleri akp gelmesin diye chpye emanet oy vermiş olsa bile istanbulda hiçbir ilçeyi alamaması, Ankarada Beypazarı başta olmak üzere ilçeler kaybetmiş olduğunu değiştirmiyor. Akdeniz bölgesinde gözle görülür yükselişi olmuştur. Bir sonraki yerel seçimde Antalya içinde çok iddialı pozisyona gelebilir. Karadenizde gözle görülür yükseliş ile 2. parti konumuna yükselmiştir. Önemli bir seçimde cemaat gibi karanlık bir kurumla köprüyü birlikte geçme derdine düşmemiş olması yüzümüzü güldürmüştür. Genel seçimlere kadar iyi bir çalışma ile % 20 üzerine çıkması çok muhtemeldir. Belediyeciliğe özellikle büyükşehirlerde önem vererek örnek bir belediyecilik oluşturması gerekmektedir. Seçmeni partisinde daha sabit olduğu için akp ve chpye göre daha rahattır.
bdp / hdp: Etnik kimlik üzerine siyasetle alabileceği oy oranının sabit olduğu için aşırı sol söylemlerle hdpnin kuruluşu tam bir fiyasko ile sonuçlanmıştır. Tek bir belediyeyi bile alamayan hdp kuru gürültüden fazlasına sebep olmamıştır. Siyasi kürtçülük politikası ise artık tehlike altındadır. Doğuda kaybettiği oylar bir yana hüdapar gibi daha dini söylemlere sahip bir parti karşısında oyları tehlike altındadır. Radikal sol oyları hdp ile alıp kürtçülüğü bdp ile yapmak Türkiye siyasetinde çok başarılı olamayacağını düşünüyorum. Doğuda artık etnik kimliğinin yanına dinci kimliğini eklemesi artı puan olarak dönmektedir (Kutlu doğum kutlamalarına önem vermeleri v. s.). Ayrıca barajın çok altında oldukları çok açık şekilde belli olmuştur.
dp, bbp, dsp ve sp: Seçmen kitleleri erimeye devam etmiştir. Artık il kazanamadıkları gibi ilçe kazanmaları bile oldukça zorlaşmıştır. Siyaseten yedek parti olarak bulunmaktan başka bir olayları kalmamıştır.
hüdapar: Siyasi kürtçülerin yeni adresi. Genel seçimde Diyarbakır ve Batman illerinden bağımsız vekil çıkarmalarını beliyorum. Siyaseten yeni belamız diyebiliriz.
Genel olarak değerlendirmem böyledir. 2015 genel seçimleri öncesi çok önemli bir virajdı bu seçimler. Bir diğer önemli viraj cumhurbaşkanlığı seçimidir.
Cumhurbaşkanlığı seçimi: Bugünkü tablo akpnin adayının kazanma ihtimali daha yüksektir. Tayyip aday olursa çok büyük ihtimal kazanır. Mhp ve chp ortak aday çıkarırsa onlarında kazanma ihtimalleri vardır. Bu aday chp bünyesinden sosyal demokrat ve kemalist kesimden gelicekse hiç bir şansı kalmaz. Secimlerde akp-mhp arası geçişleri göz önüne alırsak ortak mhp adayının kazanma ihtimali daha yüksektir. Benim adayım dyp bakanlığı yapmış olan sağ kesimin sevdiği yüz olması yanında meclisteki sert çıkışlarıyla bilinen bayan olması sebebiyle ev kadınlarının oy verme ihtimali yüksek olan mhp millet vekili Meral Akşenerdir. Başka bir adayın akp adayı karşısında yüksek şansı olduğunu sanmıyorum. Cumhurbaşkanlığı seçimini akpnin kaybetmesi tarihindeki ilk yenilgi olarak geçebilir. Türk siyaseti göstermiştir ki bir defa kaybeden hep kaybedebilir.