bir işyerinde en az 1 yıl çalışarak kıdem tazminatına hak kazanan kişinin emeğini alarak işten ayrılması olayıdır. Sözlükte üzerine gidilmemesi enteresan olan konudur. Bu konuda sıkıntı yaşayan, uzun süre çalıştığı firmayı yalnızca "tazminatım yanmasın" diye bırakamayan eminim ki yüzbinlerce kişi var. Yöntemleri var elbet fakat herkesin çalıştığı iş kolu farklı. Ortam, yönetici, yönetim şekli, işyeri disiplini gibi faktörler önemli.
Öncelikle çıkmayı kafaya koyduysan ve tazminat alman mutlaka gerekiyorsa panik yapma sevgili kardeşim. Sakin ol. Benim başarılı olduğum 3 dal var aktarayım.
1-) Öncelikle müdür veya patronunla oturup konuşmayı dene. Bazen sadece durumunu söylemen yetebiliyor sonuçta herkes insan.. Neler söyleyeceğini içinden şöyle bi tekrarla. Bu imkansız, onlar öküz gibi insanlar diyorsan o zaman 2. şıkka geçelim.
2-) çalıştığın firma sendikasız ise hemen git sendikaya kaydol. Sendikadan çok korkar bunlar. sömürmek varken neden sendikaya geçsinler ? Sendika senin anayasal hakkındır unutma. Sendikaya kayıt ol ve üyelik bilgi formunu ellerine ver anında çıkartırlar.. Olmaz diyorsan son şansın 3. şık.
3-) Hukuka aykırı bir açıkları mutlaka vardır onu yakalayabilirsin. Mesailerin elden ödenmesi, ssk primlerinde mesailerin yansıtılmaması, geç maaş ödenmesi vs. gibi sorunlar senin tazminatlı çıkış verdirilmesi hakkını doğurur. bu gibi bir durumdan şikayetçi olduğunu bildirerek çıkarılmayı talep et.
edit: farklı bir sektördeysen ve bunlar olmaz diyorsan bana dön, elimden geldiğince yardım ederim.