şimdi önce bu dünyanın yaratıldığına inandık diyelim onu sağ köşeye alalım.
çünkü bilim olasılıklarına göre bu kadar hiyerarşi asla bingbang ile olamaz, onu bildikleri için asıl dünyanın oluşumunu hala arıyorlar ki bulamazlar onuda 1 köşeye alalım.
gel gelelim asıl konuya, şimdi bu dünya yaratıldı ise. varsayalım 01923808231 ilah var.
dünya kanununda zaten herşeyin bir yaratanı olduğu için, o onu öbürü onu öbürü onu diye gidiyor bizimkisi üretim ama yaratmak ilaha namzet.
şimdi diyelim 12903890813 ilah olsaydı.
ne diyeceklerdi, o onu yarattı o bunu o onu o bunu o onu o bunu diye diye diye diye sonunda en sona kadar geleceklerdi, peki en sonuuncuyu kim yarattı ?
he işte sır burada.
yani yaratılan herşeye binaen, kesin mutlak olarak bir zatın hiç yaratılmadan olması lazım o da ALLAH benim buyuruyor, yani bu dünyayı o endekste araştırıp o onu o bunu yarattı ile gitsek bile sonuçta kesin olarak yaratılmadan yaratabilen bir güç olmalı.
çünkü sonu bu olayın, ee ALLAH'ın sıfatlarından biride nedir, (ezeli olması, yani başlangıcının olmaması) eğer olsaydı, onuda kim yarattı diyeceklerdi, sonra yine yine uzayacaktı, yani muhakkak şu dünyada ne gördüyseniz hepsi yaratıldıysa sona sona sona doğru gide gide hepsi bittimi sonunda 1 yaratıcının hiç yaratılmamış olması lazım.
o da mevlâdır.
yani bilim, dünyanın kendi kendine oluştuğuna inanmıyor, ee herşeyin bir yaratıcısı olsada mutlaka sonunda hiç yaratılmadan yaratabilen bir güç olmalı orasıda kesin, çünkü sonsuza kadar o onu o onu yarattı diye bir şey olamaz.
ee o zat'ta benim buyuruyor mevlâ.
daha anlamayacak ne var ki ? ezeli'yim ben diyor, başlangıcım yok sonum yok.
buna ya inanacaksın, ya da hala bilimin dünyanın nasıl olduğunu anlamaya çalışmasına kafa vereceksin, sonra bir bakmışsın ölmüşsün ve ALLAH'ı bulmuşsun ama iş işten geçmiştir.