kürtçe diye bir dil yok

entry71 galeri
    36.
  1. grameri yani dil bilgisi olmayan her konuşma biçimi dil değildir.

    kürtçe denilen konuşma biçimi farsi kökenli bir konuşma biçimidir ve türkçeden, arapçadan, fransızcadan eklenen kelimelerle oluşturulmuştur.

    en basitinden sayılar bir dilin kökeni için çok belirleyici kelimelerdir. kürtçede geçen yek-dü-se-cihar-penc-şeş gibi tavladan da bildiğimiz rakamlar farsçadır. bir dilin kökeni rakamları telaffuzundan çözülür her zaman. tıpkı orta asya insanları içinde türk olanların tek tip rakam telaffuzu gibi. yakut türkleriyle anadolu türkleri birbirleriyle çok farklılaşmış türkçe konuşurken bile kullanılan rakamlar gene bir-iki-üç-dört şeklindedir. gramer gene aynıdır, kelimelerin telaffuzu farklıdır.

    kürtçe farsçadan çıkarılmış, zorlama bir konuşma biçimidir. bugün bir urfalıyla bir bingöllü kürtçe üzerinden asla anlaşamaz ve türkçe konuşarak kontak kurabilirler birbirleriyle.

    hele ki kuzey ırakta bulunan kürtlerin konuşma biçimiyle türkiyede yaşayan kürtlerin konuşma biçimi daha da farklıdır. dil bilgisi olmadığı için birbirleriyle asla anlaşamaz durumdadırlar.
    0 ...
bu entry yorumlara kapalı.
© 2025 uludağ sözlük