muta nikahı

entry315 galeri video3
    132.
  1. yalnız şii mezhebinde izin verilen kısa süreli evlilikler. sünniler, bu evlilikleri on yedinci yüzyılda yasakladı. bu evlilik, erkekle kadın arasında yapılan bir kontrattır ve çiftin isteğine bağlı olarak bir saatten doksan dokuz yıla kadar sürebilir. önceden kararlaştırılan evlilik süresi sonunda, bir boşanmaya gerek kalmaksızın birleşme son bulur. müslüman yasasına göre şii bir erkek nikahlandığı dört karısına ek olarak canı istediği kadar mut'a evliliği yapabilir, bu evlilik sayıyla sınırlandırılmamıştır.

    mut'a evlilikleri, eskiden savaşa giden ya da develerle uzak yolculuğa çıkan ve evinden aylarca bazen de yıllarca uzakta kalan erkekler için düşünülmüş. eskiden, karısını yanına alamayan erkeğe kolaylık getirmek ve kadın ticaretini engellemek için kurulmuş bir düzendi. bu uygulama şah döneminde yasaklanmışken, erkeğin çeşitli eşlerle cinsel ilişki "gereksinmesi"ne en güzel çözümü getirdiğine inanan ve bunu "çok uygun bir islam yasası" diye nitelendiren humeyni tarafından geri getirilmiştir iran'da. cumhurbaşkanı rafsancani de 1990'da kısa süreli evlilikleri onaylayıp, bunun islam'a aykırı olmadığını söylemiş. humeyni, fahişeliğe yargılanmadan taşlanarak öldürülme cezası getirince, bu ticaret için mut'a evlilikleri kullanılmaya başlandı.

    mut'a evliliği bir de ölüme mahkum edilen bakire kızlar için kullanılmakta. bakirelerin de şehitler gibi öldüğünde doğru cennete gideceğine inanıldığı için, idamdan önce gardiyanlardan biriyle mut'a evliliği yapıp bekaretini kaybedip ondan sonra idam edilmesi din adamlarınca daha uygun bulunmuştur. bu uygulama uluslararası insan hakları derneği'nce 1986'da kınandı. kesin kayıtlar bilinmese de bu şekilde idam edilen kadın sayısının yirmi bin civarında olduğu tahmin ediliyor.
    0 ...