üniversitelere türbanın girmesi

entry181 galeri
    64.
  1. bizim halkımızın hastalığı olan basit kavramları birbirine karıştırma geleneği, gördük ki efenim sözlüğe de bulaşmış, yapacak bir şey yok, her zaman demişizdir düz mantık çok faydalı bir yöntemdir. aristoya ithafen düz mantıkla konuyu irdelemeye çalışalım:

    1) öncelikle türban nedir? türban ne zaman yaygınlaşmıştır?

    Türban islam dinin gereği değil(kaldı ki değil türbanın, başörtüsünün bile kuran da yerinin olup olmadığı konusunda ilahiyat profesorleri hemfikir olamamışlardır), içinde radikal islamı barındıran siyasi düşüncenin bir simgesidir ve öyle sanıldığı gibi çoook eskiden beri yaygın olarak kullanılmamaktadır, yaygınlaşma aralığı 80-90 yılları arasıdır, ve 90 lı yıllarla birlikte sistematik olarak gündemimize sokulup, toplumun gerginleşmesinin sebebi olmuştur.****
    2) ne yani 80 öncesi türban yok muydu bre zındık?

    80 öncesi türban çok dar bir kesimde, yine radikal islamda kendini ifade eden tarikatlarda kullanılıyordu, şu anda olduğu gibi üniversitelere girmek isteyen türbanlı öğrencilerin "eğitim hakkımız alınıyoooaaarrrr, eğitim isterüükk" gibi sloganlarla haberleri duyulmuyordu, çünkü o zaman böyle bir sorun bile yoktu! bunun sağlamasını hemen en yakınınızda bulunan 50 - 55 yaşlarındaki üniversitede öğrenim görmüş abilerimize ve de ablalarımıza sorarak yapabiliriz, ha o kadar da uğraşamam diyorsanız, gider kütüphanelerden eski sayılarına bakarsınız gazetelerin, araştırmak artık çok kolay bu çağda biliyorsunuz!

    3) e hadi hepsini geçtik, türban üniversitelere girdi bi kerem, nolcek ki?

    Asıl soru devamının ne olacağıdır. devamını görebilmek için de öncesini de bilmek lazım gelir lakin burda zaman sklamızı biraz daha genişletip konuya öyle bakmalıyız. yine aristo sağolsun, düz mantıkla anti parantez misali zamanda geri gidelim:
    dön 80 öncesine, dön, var mı türban, hadi onu geçtim, sorunu var mı, hadi onu da geçtim kullanan gençler var mu yahu? yok, o zaman gel 80 - 90 arasına, bak anketlere, ne diyo? ben soyliyim kullaniminin yaygınlaşması için devlet elinden geleni yapıyor, gel 90 dan sonrasına, hazır sscb yıkılmış,tek kutuplu amerikan hegomanyasında bir dünya, ortalık yeşil kuşak diye inliyor, ve ilk türban haberleriyle karşılaşıyoruz, gel 2000 sonrasına, taa 2007 ye gel, türban üniversitede! sizce burda durur mu bu ilerleyiş, ya da başka bir deyişle bunun burda duracağına inanacak kadar saf mıyız? evet değiliz!

    4) türbanın kamu alanlarına girmesi devletin laiklik ilkesiyle çelişmez mi?

    evet çelişir, tabi ki çelişir lakin bu çelişki yeni değil, ben dahil çoğumuz zaten zorunlu din dersi almadik mi, ben lise sona kadar, lise hazırlık dahil her yıl aldım, hani laiklik? demokratik laik sosyal bir hukuk devletinde, devletin başlıca görevi yönettiği halkın dini duygularına bakmaksızın(çoğunluğu müslümanmış, ya da yahudi veyahut da hristiyan) herkesin eşit haklara sahip olmasını sağlamaktır, işte laiklik ilkesi burda devreye girer. Çoğunluğun herhangi bir dinde toplanması, obür taraftaki tek başına kalan yahudiye ya da hristiyana haksızlığı meşrulaştırmaz,ne o tek başına haçın siyasi simgesiyle kamusal alana girebilir, ne de çoğunluk türbanla girebilir! bunların çizgileri laik devletlerde kesin ve net bir şekilde çizilmiştir, tekrar laiklik kavramının tartışılması gerektiğini belirtmek, iki yüzlülükten, demokrasiyi araç olarak* kullanmaktan başka birşey değildir.

    türbana karşıyım, türbanın değil üniversitede, her hangi bi kamu kuruluşuna girmesine de sonuna kadar karşıyım nasıl ki her hangi başka bir dinin siyasi bir simgesinin girmesine karşı olduğum
    gibi!
    5 ...