twitter ve youtube'a girişlere yasal engeller konduğunda kullanıcılar, çeşitli sitelerde internet üzerinden yayımlanan yeni 'dns'leri kullanarak bu engellenen sitelere ulaşabiliyorlar. buna karşılık türkiye iletişim başkanlığı (tib) verilen bu yeni 'dns'lerden sitelere geçişleri de öğrenebildiği ölçüde engelleme yoluna gidiyor. tib ile kullanıcı arasında kıyasıya yaşanan bu kovalamacadan bıkan kullanıcılar ise dns yerine vpn üzerinden giriş yapmayı deniyorlar ki sıkıntı da bu noktada başlıyor.
vpn sisteminde bir siteye giriş yapan kişinin ip adresi denen kullanıcı numarası farklı olarak veriliyor ve bu yolla bulunduğunuz ülkeden farklı bir ülkede tanınmayan bir ip numarasıyla internette rahatça sörf yapabiliyorsunuz. görünüşte mükemmel izlenimi veriyor ve ilk bakışta kullanıcılar;
"aaa! ne güzelmiş kimse beni tanımadan internette gönlümce dolaşabiliyorum." diyor ve kafalarına "o vakit dns neden var?" sorusu takılıyor.
evet! sörf yaparken gerçekten sorun yok fakat örneğin bankacılık işlemleri yaparken tanınmamak büyük bir dezavantaj. sistemin güvenlik duvarları çok zayıf olduğundan* kullanıcılar 'vpn' programları indirirlerken bunların içerisine yerleştirilen 'korsan' programları da bilgisayarlarına yüklemiş oluyorlar. işte! bu korsan programlar, siz internet bağlantısını her kurduğunuzda çalışmaya başlıyor ve bilgisayarınızın en ücra köşelerindeki bilgilere ulaşabiliyorlar. bankacılık işlemleri yaparken devreye girip gizli bilgilerinizi kopyalıyor ve başınıza çorap örülmesine neden olabiliyorlar.
- siz siz olun! bir bilgisayar kurdu değilseniz 'dns' den şaşmayın! 'vpn'ye bulaşmayın!
yine de güvenilir 'vpn' programlarını verelim de girenlere bir faydamız olsun;