irtica kelime anlamı olarak geriye gitmek olan bir sözdür.
fakat irtica " delalet " gibi bir söz olduğu için insanların ön yargılarına kapılakalmış sıkışmış bir sözdür.
delalet dendiğinde genelde insanlar kötüye işaret sanarlar halbuki delalet işarettir ne iyi ne kötü, arada sırada iyiye delalet diye de duyulur.
yani bu kelime kötü olarak mimlenmiştir nerde ise, irtica gibi.
irtica geriye gitmektir ama, öyle teknolojik olarak vesaire değildir, hayat kurtarır irtica.
siktiğimin bir kaç postmodern ibnesi anlaması açısından yeni çağdan örnek veriyorum.
mesela eskiden su şişeleri cam idi, ve sağlıklı idi, üretimi bol olduğundan ucuzduda, şimdi 1 lt cam şişe su 3 tl, fakat 10 lt pet şişe su, 2,5 tl.
yani bu şu demek şişe su şimdi pet şişe suyun 10 katı nerde ise, fakat bu pet şişe'de değer (5) bile olsa 2 saat içinde bakteri üretimine başlıyor ve su artık su olmaktan çıkıyor.
şimdi burada bir irtica olsa ve geriye dönüş olsa tüm pet şişeler kalksa ve eskisi gibi biz sağlıklı su içsek ? bu kötümdür ? hayır aksine hayat bile kurtarır.
eskisi gibi tambuğday ekmeğiçıksa fırınlardan geriye dönülse ve bu beyaz ölümü yemesek yemek zorunda kalmasak bu kötü müdür ?
hatta edep ve haya yönünden bile eskisi gibi olsak bu kötü müdür ?
bayramlar seyranlar bile farklılaştığı için eski havaları yok eski samimiyetini bilen bilir o günler gibi olsak kötü müdür ?
irtica demek değildir, teknolojiyi yok et, olan imkanları es geç, odundan evlerde yaşa. irtica demek geriye dönmektir, bazen hayat kurtarır bazı yönden bazen hayat batırır.
o yüzden irticayı ne maksatla kullandığınıza ve uyguladığınıza bağlıdır değeri. *