gezicilerin başarısızlığı kabullenememe cehaleti

entry4 galeri
    3.
  1. başarıdan kastın ne olduğuna göre değişen durum.

    geziciler hep şunu söylüyorlar: biz orada türbanlıyı da gördük, ateisti de; sağcı da gördük, solcu da vs. iyi tamam da zaten nasıl ki ilk yıllarında akpye oy veren alevi, sünni, türk, kürt, başı açık, kapalı pek çok insan vardıysa; gezide de aynısı oldu. yani aslında akplilerin 10 yıl önce gördükleri tabloyu, anaplıların 20 küsür yıl önce gördüğü şeyi gördünüz siz. ne sanıyordunuz? akpye karşı olan herkesin ateist ya da inançsız olduğunu mu? sadece sizin gibi düşünen insanların mı başbakanın bu ayrımcı tavırlarından rahatsız olduğunu düşündünüz?

    kısacası, çok daha önceden fark etmiş olmanız gereken bir şeyi fark ettiniz siz. ama evet, bu bir başarıdır. türkiyede özellikle atatürkçü kesimin fikirlerini geliştirdiklerini görüyorum. milliyetçilerin artık daha fazla toleranslı düşünmeye başladıklarını görüyorum. tüm bunlar marjinalleşen akp iktidarı karşısında, merkezin tepkisidir. daha durun. akp iktidardan düştüğünde, akpye oy veren merkez sağ da katılacak bu güruha. daha da şenleneceğiz.

    ama dün cnnde dün kılıçdaroğlunun karşısında konuşan gençleri görünce, gezi eylemlerinin başarısızlığını da görmüş oldum. bizim bazı gruplara marjinal dememizin tek sebebi, onların ufak bir kesime hitap etmeleri değil. veya fikirlerini uçuk kaçık görmemiz değil. bunları marjinal olarak adlandırmamızın sebebi, farklı görüşler ile ittifak kuramamaları, kendi kurdukları hayalleri başkalarına dayatmaları ve bunun neticesinde de her zaman büyük değişimler isteyip, hiç bir zaman bunlardan taviz vermeye niyetli olmamaları ve birleşememeleridir.

    gezi bu anlamda yanlış bir algıya da sebep oldu. şimdi gezi eylemcileri zannediyorlar ki, bu eylemler bir siyasi partiyi doğurabilir. zannediyorlar ki, meydanlara inen bunca insan hep birlikte bir partiyi yüceltebilir. çok büyük bir yanılgı bu. ve eğer zamanında fark edemezlerse bu yanılgıyı, büyük hayal kırıklıkları yaşanabilir.

    evet, bizler gezi eylemlerinde bir araya geldik. hepimiz daha fazla demokrasi istedik. daha fazla adalet istedik. en önemlisi de, sesimizin artık duyulmasını istedik. bu bir bakıma da sistem partilerine bir tepki olarak algılandı. halbuki bu gerçek değil. eylemlere katıldığı halde seve seve chp, mhp gibi sistem partilerine oy verecek pek çok insan var. güçlü bir merkez sağ partisi kurulursa oy verecek pek çok insan var.

    bir başka başarısızlık da, akp seçmeniyle olan bağın iyice kopmasına sebep olması gezi eylemlerinin. eylemlerin öncesine ve sonrasına bakın. akp kesinlikle güç kazandı eylemlerden. hem kendi seçmenini katılaştırdı, hem de akp'ye oy vermeyen ama eylemleri "anarşist bir tavır" olarak gören adamları kendisine çekti(sayıları çok az olsa da). daha hala bir takım insanlar fırsat arıyor gezi eylemlerini tekrarlayabilmek için. eğer istediğiniz, akp hep iktidarda kalsın, biz de hep sokaklarda polis taşlayıp kendimizi mutlu hissedelim ise; buyrun devam edin. ama eğer maksadınız akpnin iktidarına son vermek ise, bunun tek yolunun sandık olduğunu artık anlamanız lazım.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük