Tutarsız iddiadır. Allah geleceği bilmez demek, allah kendisinden daha güçlü bir varlık yaratamaz demeye benzer. Yaratamayınca Allah'a eksiklik mi isnat edeceğiz peki? Hayır. Çünkü doğru cevap vermek için evvela sorunun doğru olması gerekir. Allah'ın bilgisine, kudretine sunulan şeyin tutarlı olmadığında bunun doğru cevabı olmaz.
Allahtan güçlü bir varlık olmadığından dolayı bunun yaratılıp yaratılamayacağını Allah'a sunamayız. Ortaokuldan hatırlarsınız şu soruyu: " seni benden başkası dürttü mü?" Ortada dürtülen yok ki bir seçim yapılsın.
işte allah geleceği bilmez demek benzer şekilde henüz olmayan birşeyi allahın bilgisine sunmaktır. Eğer ezelden herşey yaratıldı diyorsan evet bunun bilgisi allah nezdindedir. Fakat böyle olsaydı imtihan değil, sırası geldiğinde rolünü oynayan biri olurduk ve özgür iradeden söz edemezdik.
Gerçek şudur: Allah insanın geleceğini kendi seçimlerine bağlamıştır. Bu insanın kudreti değil, yaratıcının lütfudur. Ve ma teşaune illa ey yeşaallah, allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz ayetinde belirtildiği gibi. Allah insanın özgür iradesi ile dilekte bulunmasını dilediği için biz geleceğimize dair kararlar alabiliyoruz. Eğer o bunu dilemeseydi köpekten farksız bir hayat yaşardık. Fizyolojik güdülere bağlı bir yasa çerçevesinde bilinçsiz iradesiz bir yaşam sürerdik.
Ateyizlerin bir türlü anlayamadığı enfal 65-66, mücadele 12-13, kehf 64-70 ayetleri de bu bakışla çözülmelidir. Niçin bir sürü peygamber geldi, hükümler niçin insana göre değişti, musayı firavuna gönderen allah niçin belki çekinir dedi vs vs soruların tamamını çözen bakış budur. Yaratılışı ve insanın diğer yaratılandan bu kadar özel olmasının sebebi, verilen ruhun özgür seçim yapma yetkisidir. Ve bu yalnız iradeli varlık için hesaplanamaz niteliğindedir.
(Mülk:2) O, amel bakımından hanginizin daha iyi olacağını denemek için ölümü ve hayatı yarattı. O, üstün ve güçlü olandır, çok bağışlayandır.