Rüya sırasında bilincin açık olması ve farkında olma durumu.Gerçekleştirmek için bazı teknikler mevcut:
En genel olanları ise..
- Rüyayı hatırlamayı kolaylaştırmak için rüya günlüğü tutmak.Uyandığımız anda rüyanın hatırlandığı kadarının not edilmesi ve unutulmasının önlenmesi farkındalığı arttırır.
- Uyandıktan sonra kestirmeye devam etmek.ihtiyaç olmadığı halde uyumaya çalışmak, bilincin yarı açık olduğu REM dönemine kadar gelmemize neden olur.Tam uykuya geçmemizi önler.
- Gerçekliği Kontrol etmek.
.Herkesin bildiği kendini çimdikleme aslında bunu sağlar Rüyada tenimiz daha hissizdir ve daha elastiktir.Acı hissetmeyiz.
.Zıplamak.Rüyada normalden çok daha fazla yükseğe zıplar ve daha uzun süre havada kalırız.Düşme daha çok süzülmeye benzer.
.Aynaya bakmak.Rüyada genelde kendimizi bulanık görürüz.
.Elinize bakıp kendinize rüya görüp görmediğinizi sormak.Rüyada, elinizde normalden az yada fazla parmak görebilirsiniz.
.Saate bakmak.Rüyada saatler sabit kalır.
.Yazılara bakmak.Dönüp ikinci defa baktığınız yazılar aynı olmaz.Bişey anlatmak istediğimizde iki defa aynı cümleyi kurmamamız gibi...
.Odanın ışığını açmak gibi basit işlemler.Rüya tamamen beyinde olduğundan reflexsel hareketler yoktur.Odanın ışığını açmak yada bi odadan diğerine geçmek için beynimizi fazla kullanmayız.Rüyada bu evreler atlanır.Bi yere gitmek istediğinizde yolculuğu görmezsiniz, orda olduğunuzu görürsünüz.Işık düğmesine bastığınızı değil ışığın açıldığını farkedersiniz.