mr nobody

entry299 galeri video8
    192.
  1. hayatımda izlediğim filmler arasında şimdilik 1. sıraya oturttuğum filmdir. 1. sıraya koymamın sebebi , filmi az önce bitirmiş olmamın etkisi olabilir.

    filmde yok yok. her şey işlenmiş. aşk , ebeveynlerin geçimsizliği, annenin babayı aldatması , ergen yaş duyguları , fizik-kimya-biyoloji , ölümsüzlük , gelecekte dünyanın hali v.s..

    aslında biraz dini bir film diyebilirim ve kıt bilgimle biraz dini yönden ele almak istiyorum. şimdi , newton ve einstein deterministtir. evrendeki tüm madde neden sonuç ilişkisi içinde hareket eder. birşeyin sonucu onun bir nedeni olduğu anlamına gelirki bunu iyi anlayabilirsek , o sonucu neden olarak anlamlandırabilirsek başka bir sonucun ortaya çıkabileceğini hesaplayabiliriz.
    yani tüm hesaplar doğru yapılırsa bundan 10 yıl sonra şubat ayında cuma gününün öğle yemeğinde yiyeceğiniz yemek bilinebilir. çünkü madde bir kanun ve kural çerçevesinde işler ve bu hiçbir zaman sapmaz. kısacası tesadüf diye birşey yoktur. e iyide bu teori bize biraz kader ile bir bağ kurdurmuyor mu? milyonlarca insan , bu teorinin peşinden giderken , kader in gerçektende var olabileceğine inanmak istemiyor.
    kader değil miydi insan doğmadan önce yazılan ve bilinen ....

    ama , Belirsizlik ilkesi'ni bulan Alman fizikçi Karl Werner Heisenberg vatandaşı Albert Einstein dan farklı düşünüyor. madde nin sadece kanunlar içinde hareket edemeyeceğini anlatıyor. aslında ben , '' Bir elektronun yerini tespit edebilmek için dalga boyu kısa olan ışınlara ihtiyaç vardır '' gibi teknik kelimelerle açıklayamasamda , anladığımı magazinsel olarak yazmaya çalışıyorum.
    belirsizlik ilkesi insanın özgür iradesidir. insan dünyada aldığı kararlarla ve yaptığı seçimlerle kendi yolunu çizebilir. işte tam bu noktada yine konuyu -din- ile bağdaştırıyorum. aslında , hem Heisenberg in hemde eintein in teorilerini birleştirirsek bize islam dinindeki kader inancını ortaya koyar. hem maddenin değişmez ilkeleri vardır ki kaza ve kaderin hayrın ve şerrin allahtan geldiğin inanırız , hemde belirsizlik teorisi ile insanın özgür iradesiyle hareket ettiğini bilir ve bu irade sonucunda ahirette aldığım kararlardan dolayı hesap veririz.

    bu anlattıklarımın mr nobody filmi ile alakası vardır.çünkü filmde seçimlerimiz söz konusu. farklı seçimler yaparak insanın farklı hayatlar yaşayabileceğini göstermiş. ama filmin sonunda bunlar 9 yaşındaki çocuğun hayalleridir gibi bir laf ediyor. ayrıca filmde sicim teorinde bahsediyor. sicim teorisine göre farklı boyutlar var. bu konuda Michio Kaku bir numaradır. onun anlattıklarını okumanızı veye izlemenizi tavsiye ederim. yani bu farklı boyutlar bize cennetin cehennemin arafın olabileceğini anlatmaya çalışmıyor mu? burdan onu anlayamaz mıyız. bizim yaşadığımız evrenin ötesinde farklı evrenler olduğu tam olarak bilimsel açıdan açıklanamasada böyle birşeyin var olduğu biliniyor. ispatlanamadığı için teori olarak havada kalıyor. ama tüm bilim adamları buna ciddi anlamda inanır. ama kuranda cenneti , altından ırmaklar akan köşklerin ve hurilerin olduğu bir yer olarak tasvir edilir. aslında bu tasvir nedir? aynı zamanda bir hayaldir değil mi? arabistanın çöllerinde yaşayan bir insan için su köşk ve kadın ne kadar önemlidir düşünebiliyor musunuz? bence burda kuran bilinmeyen birşeyi bilinen birşeyle tasvir etmiştir. onun için inanmayanlar kuranda geçen şarabı hurileri gılmanları fazlaca diline dolar ve islam dinini alaya alır. bu konudada felsefeci caner taslaman ve ilahiyatçı emre dorman ın açıklamalarına kulak vermenizi tavsiye ederim.

    son olarak kıyamet ile ilgili tespitlerim var. kuranı kerim 600lü yıllarda yazılmış bir kitap. düşünün , kızların utanç sayılıp diri diri gömüldüğü inanılmaz cahil bir toplumun yaşadığı dönemde muhammed adında bir kişi allahtan geldiğini söylediği bir kitap yazıyor. ve bu kitapta binlerce mucize var. her bir harfinde çok gizli sırlar var. ozamanın teknolojisinde böyle bir dönemde böyle bir ortamda böyle bir kişi tarafından yazılması garip değil mi? şunu söylemek istiyorum. kuranı kerimde big crunc yani büyük patlama yani kıyamet gününün geleceğinden bahsediyor. ama gel gör ki big crunch teorisi ortaya atılalı 50 yıl oldu. alın size kuran ı kerimde yazan kıyamet. filmde kıyamettende bahsedilmiş. ayrıca evrenin genişlemesi sıgaradan çıkan duman v.s.. tümü bir dağılmadır. aynı büyük patlama ile etrafa dağılan tirilyonlarca parçacık gibi. ve bu patlamadan öncesi bilinmiyor. kuranı kerimde ise yoktan varedilme diye bir kavram var. herşey yoktan varedildi patladı dağıldı oluştu ve hala dağılıyor dağılma zamanı oluşturdu herşey dağılacak ve bir süre sonra bu dağılma sona erecek ve herşey başladığı seviyeye geri gelecek. her ne kadar ismi büyük patlama teorisi olsada çoğu bilim adamı bunun içe doğru tekrar kapanma olduğunu söyler. filmdeki sigar dumanı sahnesi , ketçap sahnesi , mürekkep sahnesi buna örnektir.

    filmin başlarında (artık başımıydı sonu muydu pek hatırlamadığım ) bir sahne vardır. çocuklar bir yerde toplanmış dünyaya gönderilmek için sıra bekliyor. ve orda herkes (islama göre) müslüman. yani allaha inanıyor. filmde , bildikleri unutulsun diye çocuklara melekler tarafından ''sus''işareti yapılıyor. ve dünyaya gelen insanoğlu galubelada bildiği şeyleri unutuyor. filmdeki tasvirdir , işte sahneside burda : http://www.youtube.com/watch?v=JKLDaboFVYQ

    biraz din-film bağlamından çıkmak istiyorum.

    filmin şurası şöyle olsa burası böyle olsa sonu şöyle bitse diye eleştiriler olmuş. herkes eleştiride bulunabilir ama bence film kusursuzdu. tamdı! nemo nun önce yaşlanması sonra tekrardan gençleşme sürecine girmesi bana '' benjamin buttonun hakkında herşey '' filmini hatırlattı. hangisi hangisinden önce çekildi bilmiyorum ama birbirlerine çok benziyorlardı. '' benjamin buttonun hakkında herşey '' filmide süperdir. tavsiye ederim. (hemen edit : benjamin buttonun hakkında herşey 2008 yılında yani mr nobody den bir yıl önce yapılmıştır ama benjamin buttonun hakkında herşey filmi 1922 yılındaki bir öyküden alınmıştır)

    son olarak şunu söyleyeyim. bu film birazda kelebek etkisi yani '' butterfly effect '' filmine çok benziyor.
    butterfly effect filmindede yatarak geçmişe gitme vardı. yolunda gitmediğine inandığı sorunları geçmişe giderek düzeltmek istiyordu. ama nezaman geçmişe gidip bazı şeyleri düzeltip yaşadığı an'a geldiği zaman bu seferde başka sorunlarla karşılaştığını görüyordu. her geçmişe gidip yaptığı düzeltmeler sonucunda işler daha karmaşık hale geliyordu. mr nobody filmde buna bir örnektir. bu benzerlik tamamen kaos teorisi , kelebek etkisi ile açıklanabilir.
    yani geçmişte pişman olduğumuz şeylerden okadarda pişman olmayın , belkide bu şekilde olmasaydı daha kötü bir şey yaşayabilirdik.
    3 ...