üniversite yoluna düşmüş gençlerin yeni evidir. hoş müdürüne göre kuralları değişebilen bir kurum. çalışanları torpille iş yapar. en azından bugüne kadar gördüklerimin yarısından fazlası böyleydi. eğer yurt işiniz hallolmazsa sakın ola ki dert etmeyiniz. bir yerde mutlaka dayınız, emminiz vardır. o müdürü arar küfreder işiniz hallolur. her yöreden insanın bulunması sebebiyle ilk günlerde tedirgin yatar insan. afedersiniz her b.kunuzu çalacaklar sanırsınız. gün geçtikçe dolabınızı kilitlemezsiniz bile. eğer tedbirsizliğinizi yirdirirseniz bir gün kameralı cep telefonunuzun şarj aletinin ucunda olmadığını görürsünüz. telaş etmeyin efendim bulunmuyor ne yapsanız. sağlık olsundur. daha önce de belirttiğimiz gibi müdürüne göre değişiyor kuralları; ama genel olarak 24:00 den sonra giriş ve çıkışlar kapatılır. o saatten sonra ikna kabiliyetinize göre değişir durum.
evlere şenlik kantini olan kurumdur yurtkur. denetim olduğu zaman yani sayın albayrak yurtkur'u ziyaret ettiği zaman kafalara galoşlar geçirilir. üç bin metre uzunluğundaki kantin kuyruğu dağıtılır, çalışanlara insan taklidi yaptırılır. yiğidi öldür hakkını yeme. temiz tutarlar yerleri gökleri.
genel müdürü sayın albayrak öğrenci canlısı bir insandır. yavrularımıza iyi bakın diye tembihler müdüre. ondan sonra kim öle kim kala.
türkiye sınırları içerisinde belki de adaletsiz bir dağılım gösterir yurtkur. her yerde imkanlar aynı ölçüde genişletilmemiştir. ankara istanbul gibi büyük şehirlerde gayet konforlu yataklara sahiptir. yataktan kastımız elbetteki oda düzenidir. peki taşrada okuyan, anadolu üniversitelerinin öğrencileri niçin onlar gibi rahat koşullarda barınamaktadır. bu da cevaplandırılması gereken önemli bir sorudur.
vasat bir yurtta iseniz tv izlemeyi unutmanız gerekmektedir. kantinde topluca maçları seyretmek belki de bir artısıdır. stadyum gibi evet. hep beraber.
belli başlı illerimizde reisleri vardır yurtkur bloklarının. etliye sütlüye karışmayınız. bir şey yapmazlar.
özgürlüğünüzün kısıtlandığı bir yerdir yurtkur. prizsiz odaların beton zeminleri evinizdeki halınızı bile özletir size. belli bir vakitten sonra evinize döndüğünüzde insanların türkiye şartlarında aslında iyi yaşadıklarını anlarsınız. ilerleyen sınıflarda arkadaşlarınız birbir eve çıkmaya başladığında hala oradaysanız artık çüş olmuşunuzdur. eve çıkmak deyince iyi bir şey olduğu akıllara gelmesin. ekonomi masallarıyla çıkılır eve. evdeki hesap çarşıya uymaz tabi. çarşı öğrenciye karşı durumu.
hep iç karartan bu satırlardan sonra uzun eşek oynayıp içinizdeki çocuğu hortlatabileceğinizi de unutmamak gerekir. kaçak bir şekilde kaynatınız çayınızı. tecrübe kazanana kadar adi su ısıtıcılarından alırsanız cebiniz için iyi olur. kaşarlanınca o şatafatlı su ısıtıcılarından litre litre çay yaparsınız. bozulursa ısıtıcıyı çöpe atmak için uğraşmayın. koridorda memurun görebileceği bir yere koyun o atar.
yurtkur ekonomik kere ekonomiktir. yaz aylarında ücret almaya devam ederler. yaz aidatından kurtulmak için yapılacak olası uyanıklıklar kışın ortasına kadar orada burada konaklatır sizi.
velhasıl sabır mekanıdır yurtkur. diğer barınma yerleri gibi... şu anda bir anlam ifade etmeyen bu satırlar belki bir gün kantincinin imamın abdest suyuna benzeyen çayına bakarken tatlı bir tebessüm etmenizi sağlar.