türkiye cumhuriyetinin kurucusu, milli mücadelenin önderidir kendileri. toplumun büyük bir kısmı tarafından sevilir, ender bir kısmı tarafindan da sevilmeyen insan.
şimdi uzun bir yazıya başlamadan önce arz etmek istediğim birkaç konu var ve belirtmek isterim ki bu yazıyı Atatürkçü veya dindar olarak değil rasyonel bir gözlemci olarak yazıyorum.
öncelikle mustafa kemal atatürk neden sevilir, seven neden sever veya neden sevilmez ve sevmeyen neden sevmez bunu aciklamaliyiz.
seven neden sever ? evet cevabı birçok insan icin gayet basit bir soru aslında. bu milleti bu devleti amerikan mandasi olmaktan, ingiliz mandasi olmaktan kurtarmış, bağımsız Türk devletini kurmuş, türk milletinin ve Türk kültürünün bağımsız bir şekilde varlığını sürdürmesini sağlamış, islam dininin bu topraklarda ozgurce yasanmasi icin cebinden para çıkarmış, bir milleti yoktan var etmiş, son dönemdeki osmanlı enkazindan yepyeni bir Türkiye çıkarmış, kisaca bu millet icin yararlı olan birçok şeyi bize kazandirmış bir önder diye nitelendirildiği içindir şüphesiz.
peki ya sevmeyen neden sevmez ? rasyonel olarak yazmaya devam ettiğimi bir kez daha hatirlatayim. asil polemik yaratan bölüm de budur efendim. yukarida bahsedilenleri bilen bir insan bu adami neden sevmez ? ilk akla gelen Atatürk ün dine bir teiste göre mesafeli olması olabilir elbette. atatürkün teist olduğunu kabul ediyoruz zira o konuya girip zaten uzun olan yaziyi daha da uzatmak istemem. simdi su bir gerçek ki Atatürk dini eğer islamsa namazinda niyazinda bir insan degildi, hatta cuma namazlarını da düzenli kilan bir insan degildi, hatta ve hatta hayatında hiç cuma namazı kıldığini gosteren bir resim, bir rivayet ben görmedim şahsen. üstüne bir de 10 asirlik islam sancaktarligindan sonra yeni kurdugu devletin anayasaya gore dinsiz olması, youtubeda şurda burda gezen gökten indiği sanilan kitaplar vs. haberleri, ona atfedilen sözler ve her seyden önemlisi bizim buyuklerimizdeki atatürk dinsizdir vs şeklindeki bir takım iddialar, bilinçaltına yerleşmiş sayısız atıflar. kısaca önyargılarımiz.
evet ikinci kisimda atatürkün özellikle dindar kismin belli kesim tarafindan neden sevilmediğinin basit bir anlatımıni yapmaya çalıştım kendi gozlemlerime dayanarak. şimdi dedim ya polemik olan da bu kısım diye bunun üzerinden biraz gitmeye çalışalım.
- namaz kilmayan, dine mesafeli oldugu iddia edilen bir insani önder olarak kabul etmemenin doğruluğu islamda var mıdır, bu durum mantıken etik midir ?
zor bir soru tabii ki. ayet vs burda yazmayacagim çünkü kurani ayet ayet ezberlemedim sadece ayetleri bir butun olarak ele alıp kuranin anafikrini ve ideolojisini araştırmaya calistim hep. bu arada yaşim 18 ve bu konuda önümde daha çok yol var diye düşünüyorum bu konuda ama 30 yaşına gelmis daha kuranı mealinden doğru dürüst okumamis birileri gelip beni yasimla eleştirmesin akıl yaşta değil baştadır.
islam dininde eğer ki bir insani kendinize örnek alacaksaniz o insanin allah katinda bir değeri olmasi gerekir. bu kapsamda o insanin güzel ahlak sahibi olmasi ve dini vecibelerini yerine getirmesi gerekir. atatürkün dini vecibelerine fazla dikkat etmediği elimizdeki belgelere dayanarak bunları konusuyoruz.
ahlak olarak atatürkün iç yapisini bilemeyiz ama ahlaksiz olduğunu da kimse iddia edemez. lakin ki vatan ve millet sevgisinin tartisilmasi çok çok yanlis olur.
binaenaleyh, mustafa kemali bir dini önder olarak görmek yerine bir siyasi önder olarak gormemiz her şeyiyle en sagliklisi olur. bunun sebebi ise ilk paragrafta yazılan hususlardir. ve bu doğrultuda siyasi olarak önder edindigimiz birini dini olarak yargilamak yanlış olur. netice itibariyle herkesin dini kendinedir. kimse ataturk namaz kilmiyor diye onu yargilama hakkına sahip değildir. her insan belli özellikleriyle öne çıkar ve peygamber hariç hiç kimse mükemmel değildir bir inanan için. allaha inansın ya da inanmasın, mustafa kemalin yaptıklarını çope atmak yanlis olur. ikinci kisimda yazilanlardan dolayi ataturku sevmeyen birisi eğer din özgürlüğüne inaniyorsa kimseye laf atmamalidir. atatürkü kendine örnek almayabilirsin, ama saygı duymalısın.