harf inkılabını savunanların getirdiği argümanlardan biridir. o zaman akla şu sorular geliyor:
1) okuma yazma oranının yüksek olması latin alfabesine geçmeden yükselmiyorsa o zaman latin alfabesini kullanmayan israil, rusya, çin ve japonya'da okuma yazma oranları neden yüksek?
2) osmanlı'da okuma yazma oranının düşük olması, osmanlı yazısının zorluğundan kaynaklanıyorsa neden zor alfabelere sahip olan japonya ve çin'de okur-yazar oranı yüksek? adamlar bizden daha mı zeki? hem yazıldığı gibi okunmayan ingilizce dünya dili değil mi? yazıldığı gibi okunmayan fransızca bir zamanların medeniyet dili değil miydi?
3) osmanlı'da köyler de dahil olmak üzere tüm müslüman halk kur'an harflerini bilirken okur yazar oranı neden bu kadar düşük gösterilir? kur'an okumayı bilenler potansiyel okur yazardır, çünkü az bir çabayla osmanlıcayı da öğrenebilirler.
4) inkılaptan sonra okur yazar oranı %0'a düştü. sonra hızlı bir şekilde arttı. bu artış, osmanlı alfabesi için yapılsa (halk zaten kur'an okumayı bildiği yani harfleri tanıdığı için) daha hızlı olmaz mıydı? amaç okur yazarlığın artması ddeğil miydi?