dönem dönem bazı barbar kavimlerin dünyadaki eserleri ve değerleri yok etmesinden dolayı ve bazı doğa şartlardan ötürü ve ayrıca şuan mevcut bazı yerlerin bilinçli olarak sular altında bırakılmak istenmesiyle (ılısu barajı, hasankeyf) bazı tarihi araştırlamaların yapılamamasından ortada eser görünmüyor olabilir.
yunan medeniyeti de hicret eden kürtlerin kurduğu bir medeniyettir. kürtlerin yunana gitmeleri ile başlamıştır. hepsinden önemlisi ve açıkçası çağdaş amerikan medeniyeti ve batı çok ilginçtir hiçbir zaman dicle ve fırat arasındaki yörede beynen nehreynden söz etmiyor. çünkü bundan söz ederse geliştirdiği bütün nazariye bir anda boşa çıkacaktır. oysa bütüncü bir gelişme seyri vardır. daha önce dediğimiz gibi, yunan medeniyetinin kaynağı kürtlere dayanır. kürtler iki nehir[dicle ve fırat] arasında yaşamaktadır. mezopotamya, dünyanın kültür, medeniyet ve felsefenin merkezidir. riyazi bilimlerin ilk gelişme gösterdiği yer bu iki nehir arası bölgedir....
ali şeriati, medeniyet ve modernizm adlı eserinden.
edit: ulan yıllarca kürt yok diyen zavallı zihniyet sizin atalarınızdı. şimdi dönerek kürtlerin varlığını kabul ettiler. onlar kürtlerin varlığın inkar ederken deve kuşu misali kafalarını kuma gömünce ve kürtler yok deyince kürtlerin olmayacağını varsaydılar ama bugün evet kürtler var demek zorunda kaldılar.
şimdi de onların bir alt nesli çıkmış kürt tarihi yok diyor. çok değil bi' 20 yıl sonra da siz dönersiniz. sümer asur veya hititlere atfedilen bazı eserlerin kürtlere ait olduğun kabullenirsiniz belki de. ya da eğer hasankeyf sular altında bırakılmazsa oradan çıkarılan bazı eserlerin kürtlere ait olduğu ortaya çıkar. yeter ki sizin inkarcı ve yok saymacı zihniyetinizden kurtulalım!