Balzac'ın en önemli eserlerinden biridir. Comedie Humanie'nin Taşra Hayatından sahneler bölümüne dahildir. 1833 yılında yazılmıştır. Balzac romanda dünya edebiyatının en büyük cimri tiplerinden birini yaratır. Grandet Baba hakim duruma gelen yeni değer yargılarını, para merkezli bir yaşamı temsil eder. Bu yeni düzen insani değerleri ikinci plana atmaktadır. Aslında Balzac bize bunu romanın bazı yerlerinde belli eder:
"Ancak en müşfik duygularla çarpan bu asil kalp demek ki insanların yararıyla ilgili birtakım hesaplara boyun eğecekti. Demek ki para bu yüce hayata soğuk rengini verecek, baştan başa duygu olan bir kadına duyguya karşı bir güvensizlik aşılayacaktı."
Grandet Baba öylesine cimridir ki kardeşinin ölüm haberini gördüğü gazetenin üzerinde aradan geçen kısa süre içinde hesap yapmaya başlar. Gazetenin üzerinde rakamlarla oynayan Grandet baba kardeşini unutmuştur.
"Cimriler öteki dünyaya inanmazlar, onlar için ancak şimdiki zaman vardır. Bu düşünce yaşadığımız çağ üzerine korkunç bir ışık tutuyor." der romanın bir yerinde.