T cetvelini üniversiteye geldiğinde gören bilgisiz Mühendislerin işine gelmeyen bir durumdur.işlerini kaybetmek korkusu sarmıştır. Çünkü Teknik öğretmenlerin potansiyellerinin farkındalardır. Açıklamak gerekirse teknik fakültelerden çıkan öğrencilerin daha 14 yaşında makine ve teknik resim bilgisi ile donatılmış ve uygulama konusunda temeli sağlam almış ve bunun yanında üniversiteye gidip işin teorik yönünü de kapmıştır. Ancak mühendislik fakültesinde okuyan öğrenci 20 yaşından sonra hayatında ilk defa T cetveli görmüş, ilk defa eline eğe, civata almış sadece matematik bilgisine sahip kişiler olunca. Bu mühendis cahiliteti ile birlikte Üretimdeki uygulamaya yönelik sıkıntılar artınca zaten yıllar yıllar önceden beri özel sektörler Bir çok teknik öğretmeni mühendis departmanlarında çalıştırmaktadırlar. Çünkü artık özel sektörde patronlar eline somunu alıp, sola doğru çevirerek somunu civataya takmaya çalışırken " aaa bu niye girmiyo takılmıyo acaba dişmi bozuk acep" yada kaynak yapıldıktan sonra yeni gelin gibi parçanın üstüne atılıp yani eline alıp bir anda atarak " aaa bu sıcakmış yaa " diyebilecek kadar teknik bilgiye dahi sahip olmayan mühendislerden bıktı...
Artık özel sektörler işlerinin sağlıklı yapılması için önce işin mutfağına giren ve daha sonra teorik bilgiyi edinen sorun çözebilecek en az 8 yıllık makine sektörü eğitime sahip elemanlar aradığı için böyle bir kanun getirilmiştir.
Belki hesap kitap muhabbeti yapan kişiler çıkarsa diye söylemekte yarar var.Türkiye de Özel sektörde hiç bir mühendis eline kalem kağıt alıp hesaplama yapmaz. Sadece fabrika içindeki rutin düzenlemeleri koordine eder.
Bu gibi hesaplamalar için yabancı ülkeler bazı programlar tasarlamıştır bunlar kullanılır. örnek MSA testleri, SPC testleri gibi.
Ülkemizd malesef teknik lise ve endüstri meslek liselerine değer verilmemektedir. Ancak bazı illerde bu destek sonuna kadar verildiği için benim yaşadığım yerde Teknik lise ve endüstri meslek lisesi, ilçe liseler arası bilgi yarışmalarında son 2 yılın şampiyonudur. Anlayana...