yaptığı sosyolojik ve siyasi çıkarımlarının tutmadığından anladığımız realite.
iyi okuyun sözlükteki bütün solcuları adım adım göt edicem entelektüel olarak.
1-
karl, sosyalizm'in sanayi devrimini gerçekleştirmiş kapitalist toplumlarda olacağını öngörmüştü ama bütün sosyalist devrimler kapitalist ekonomik koşullara geçmemiş tarım toplumlarında oldu ve sosyalizm bu toplum, ülkelerde yürürlüğe girdi. (sovyetler, küba, çin, vietnam, angola, k.kore...)
aslında sosyalizm bu ülkelerde modernleşme aracı olarak kullanılmaktan öteye gitmemiştir. bakınız çin; adamlar sosyalizm ile sanayi toplumuna geçtikleri an kapitalizme geçtiler doğal olarak yani marx'ın toplumların evrimi piramidi aslında tam tersine işliyor.
2-
karl'ın bir diğer saçmalaması, işçi sınıfını yani proletarya'yı ciddiye alıp bu sınıf üzerinden bir toplum mühendisliği inşa etmesidir. farkettiğseniz hiç bir kapitalist ekonomik koşula geçmiş toplumda marx'ın öngördüğü gibi sosyalist devrim olmamıştır. neden acaba? çünkü işçi sınıfı cahil ve yüzeysel bir kitledir, marx bu kitlenin psikolojisini zerre anlamamıştır. bütün kapitalist ülkelerdeki işçi sınıfı sermayenin onlara verdikleri ucuz sendikasal haklara ve iş güvencelerine tav olmuştur. yani karınlarını doyurmak uğruna köle olmayı kabul etmişlerdir. zaten bu cahil işçi sınıfı marxizmi anlayabilecek kapasitede bir algıya sahip değildirler ve zaten de olamazlar. anca 1 mayıs denilen bayramda sistemle el ele kendilerini tatmin eder bu hıyarlar.
herşeyi geçtim bu kitlenin bir sitemi, ülkeyi yönetebilmesi entelektüel olarak mümkün değildir.
3-
karl'ın bir başka saçmalaması da kapitalist ekonomik koşullara geçmiş bir toplumda en kalabalık kitlenin işçi sınıfı olacağını öne sürerek (bazı ülkelerde hala en kalabalıklardır) doğal olarak iktidarı bu işçi sınıfının ele geçireceğini öne sürmesidir :(
bu öngörüdeki algısal ve bilincsel anlamsızlıkları es geçerek söylemeliyim ki, zaten günümüzde gelişmiş kapitalist toplumlarda hizmet sektöründe çalışan insan sayısı işçi sınıfına mensup kişi sayısını geçmiştir; yani marx, otomasyonu akıl edemedi :(
sizin anlayacağınız şekilde söyliyim; artık fabrikalarda bundan 40 yıl öncesindekine nazaran bir işi 20 işçinin yapacağı bir işi bir robot tek başına yapabiliyor ve sanayi sektöründeki işçi sayısı teknoloji ilerledikçe azalıyor.
marxcığım tezinin über bilimsel olduğunu iddia etsede bugünkü teknolojik gelişmeyi akıl edememiştir ne yazıkki.
3.5-
peki günümüzde en kalabalık sosyolojik kitle olan hizmet sektörü çalışanları sosyalist bir devrim yapabilir mi?
- unutmayalım marx, bütün tezlerini "emek gücü" kavramı üzerine yapmıştı, yani kas gücü.
benim şahsi fikrim beyaz yakalılar başta olmak üzere bu hizmet sektörü çalışanlarının bir devrim yapma ihtimali işçi sınıfının devrim yapma ihtimalinden bile çok daha azdır. çünkü bu kişiler kapitalist sektörün piçleridir. etrafınızdaki bu insanları biraz inceleyin ne demek istediğimi anlayacaksınız. bu insanlar işçi sınıfından bile daha şerefsiz ve hedonist insanlar, sistemin öz konformistleri...
not:
tarım toplumunda yaşayan köleler marx'ın saçmalamalarına rağmen daha onurlu ve özgür bir algıya sahiptirler ve bunu bize tarih gösterdi.