Ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla kurulan, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan ve borçlarından dolayı yalnız mal varlığı ile sorumlu tutulan şirket türüdür.
Anonim şirket, gerçek kişiler arasında kurulabileceği gibi gerçek ve / veya tüzel şahıslar arasında kurulabilir. Her türlü iktisadi ve ticari etkinliği yapabilirler ancak bu faaliyetin şirket sözleşmesinde yer alması gerekir. Özel kanunla kurulanlar hariç olmak üzere en az 50 milyar TL sermaye ve 5 ortakla kurulur.
Üçüncü kişilere karşı, şirket birinci derecede ve mal varlığı kadar sorumludur. Şirket ortakları ise ikinci derecede sorumludur ve taahhüt ettikleri sermaye payları ile sorumlulukları sınırlıdır.
Anonim şirketlerde yönetim kurulu oluşturulur. Yönetim kurulu üyeleri gerçek ortaklar arasından seçilir. Uygulamada, özellikle büyük ve halka açık anonim şirketlerde, dışarıdan uzman yöneticiler atanabilmektedir. Yönetim kurulunun temsil ve yönetim yetkisi şirketin faaliyet konusu ile ilgili işlerle sınırlıdır, bunun dışında verilecek kararlarda genel kurul onayı gerekir. Genel kurul, yönetim ve denetim kurulunda alınan kararlar çoğunluk esasına dayanır. Devlet Denetim, anonim şirketlerin kuruluşunda, işleyişinde ve sona ermede olmak üzere üç aşamada denetlenmektedir.