hangi şartlar altında ve hangi güç tarafından yapılabileceği merak edilen hadisedir. bunca olan biten hadiseye rağmen "şunu yapmış alınması lazım" diye bir iddia -henüz- yok: tamamen bu kişinin yetki ve görev çapını teşhis etmeye yönelik bir fikir jimnastiğidir. nasıl olsa yasaların hiçbir yerinde "başbakan recep tayyip erdoğan'ın gözaltına alınabilme ihtimalini tartışmak ve dahi düşünmek yasaktır" diye bir suç veya engel yok.
teoride kimse hukuktan üstün değildir. ancak pratikte başbakan, cumhurbaşkanı, bakan, milletvekili statüsündeki şahısların birtakım dokunulmazlıkları vardır, malum. yine de bu "ayrıcalık", sözkonusu kişilere mesela silah çekip keyfine göre adam vurmasını, ya da ne bileyim çalma çırpma veya hukuğu engelleme veya vatana ihanet tarzı hakları vermez. elbette önce duruma bakılır: mesela bu üst düzey şahıslar kendilerine bir suikast girişimi olsa elbette silahı çekip birisini vurabilir; ya da ülkenin menfaati için kara para bile aklayabilir, kimse de kendilerini suçlamaz. belki uluslararası ortamda suçlu olabilir, ancak ülkenin kendi yasaları dahilinde ülke menfaatlerini en üstte tutmakla görevli bu şahıslar pek tabi aklanacaktır. yani kıstas "ülke menfaati"dir, şahsi çıkarlar değil. peki şahsi çıkar nedir? ülke menfaatleri dışında herşey: şahsı, yakını, ailesi, arkadaşları, partisi vs. hep ülke menfaatleri dışında kalan alanlardır.
recep tayyip erdoğan türkiye cumhuriyeti'nin meşru yollardan seçilmiş başbakanıdır, kimsenin bunu tartışacak bir durumu yok. ama arkada bazı olaylar olmuştur, ama seçimler kurallara göre mi yapılmış, ama şu ama bu: bunlar siyasi olarak tartışılabilse dahi hukuki olarak bir tartışma dayanağı yok, bunu demek istiyorum. gelgelelim hukuk devleti dediğimiz herhangi bir yapıda her yetkinin ve her dokunulmazlığın bir sınırı vardır; hiçbir güç "hukuk" devletinde sınırsız değildir. peki sınırın ihlal edilip edilmediğine nasıl ve kim karar verecek? mesele budur. bu da yetmez, kim bu verilen hükmü uygulayacak?
yani özetle, hangi suç unsurları veya kabahatler işlenirse recep tayyip erdoğan gözaltına alınabilir? bu koşulların oluştuğuna hangi makam/mahkeme karar verebilir?
ve bu karar verildiği takdirde hangi kuvvet verilmiş bu gözaltı kararını uygulayabilir?
not: kimin yargılayacağı kısmına kasten değinmedim, zira yasalara göre bu merci yüce divan'dır ve mesele zaten bu kişinin o noktaya getirilip getirilemeyeceği meselesidir.
haydi hukukçular, bir el atın şu mevzuya, aydınlatın bizleri.
edit: arkadaş, hala daha birileri "hayal kurmayın yedirmeyiz" ya da "göt ister" tarzı yaklaşımlarda bulunuyor. mesele bu ihtimalin hukuki koşullarını tahlil etmektir, hepsi bu. çünkü eğer böyle bir hukuki ortam olmadığını, hiçbir yasanın ve olasılığın rte'yi almaya yetmeyeceğine gerçekten inanmamızı istiyorsanız o vakit yetkili birileri bunu açıkça dile getirsin sonra bir bakalım hukuktan hiçbir beklentisi kalmayan insanlar neler yapabiliyormuş. esas bu göt ister.