ağustos sonunda toplam banka kredileri 965 milyar tl. toplam bireysel kredi kartı borçları 81 milyar tl. toplamın yüzde 8.4ü büyüklüğünde. toplam bireysel kredi kartı borçlarının taksitli bölümü ise 46 milyar tl. http://ekonomi.milliyet.c...detay/1775902/default.htm
merkez bankasının raporunda 2013 yılı mart sonu itibariyle tasfiye olacak kredi kartı ve tüketici kredisi borçlularının sayısı 1 milyon 986 bin olarak veriliyor.
kredi kartına limit ve taksit sınırlamalarının getirilmesi bu oranı artıracak gibi duruyor! zira halk borcu borçla çevirir duruma gelmiş!
ekonomik yavaşlama olur ise;
asgari ücrete güvenerek maaşının 3 katı tutarında iphone alan kardeşimiz (24 ay taksitle) işsiz kalması durumunda daha 3-5 taksitini ödediği telefonunu yarı fiyatına satmak zorunda kalacak.
ya da 120 ay vadeyle konut kredisi alan orta gelirli kardeşlerimiz işsiz kalması durumunda (önce varsa arabasını) konutu satıp borcunu kapatmak isteyecek! niye çünkü başka birikimi yok. varını yoğunu eve peşinat yapmış!
yabancı bankaların ağzını sulandıran gerçek aşağıda
--- alıntı ----
hane halkının borçları, harcanabilir gelirlerinin yüzde 48.1'i büyüklüğünde. (şubat 2010'da %26 idi. http://www.radikal.com.tr...krizinin_anatomisi-981669 )
biz genelde türk halkının imkanlarının ötesinde borçlandığına inanırız. halbuki gerçek farklı.
isveç'te bile hane halkı harcanabilir gelirinin yüzde 150'si kadar borç yükü altında. bu oran ispanya, portekiz ve ingiltere 'de yüzde 125 dolayında. almanya ve fransa'da yüzde 90'a yakın.
--- alıntı ---- http://www.dunya.com/firm...lkinin-dusuk-150325yy.htm
hanehalkını "taksitle" daha fazla borçlandıracaklar ki daha çok kredi verip daha çok kar elde etsinler. diyelim ki adam orta gelirli 10 yıllık kredi çekse aylık taksiti 1500 tl'den orta halli bir evde yaşayacak. bu adama bankalar 30 yıllık kredi verip aylık 1.000 tl'den dubleks evde oturmasını sağlıyorlar. alım gücü artınca emlak fiyatlarında balon oluşuyor. sonrası olası bir ekonomik yavaşlamada abd'deki mortgage krizi gibi krizler!