islamın, islam öncesi döneme göre arap kadınlarının durumunu iyileştirdiği söylenir, inanılır. derler ki: "e şimdi bile böyleyken o zamanlar nasıl olduğunu bir düşünün. daha betermiş kadının durumu da o yüzden böyle ayetler getirilmiş. size şimdi mantıksız geliyor ama o zamanın koşullarında değerlendirin."
böylece islam'dan önce kız çocuklarının öldürüldüğü, erkeklerin kendilerine eş seçmede serbest oldukları ve islam'ın kız çocuklarının öldürülmesini yasakladığı ve eş sayısını dört ile sinirlandirdigi söylenir.
oysa bu görüşe katılmayan, kaldı ki tersini söyleyen birçok araştırmacı var.
islam öncesi dönemde, arabistan'da belli sınıf kadınların çok önemli rol oynadığı bilinmektedir. hatta hz. muhammed'in islamiyeti yaymaya başladığı dönemlerde de var olmaya devam ederler. bu açıdan ele aldığımızda, bu kadınların varlığı kadınların henüz temsil etmekten dışlanmış olmadıklarını ve ikincil bir konumda olmadıklarını anlamamızı sağlar.
şunu da hemen ekleyelim 'cahiliye' dönemi evlilikleri, kadınların daha büyük bir etkinliği olduğunu, kadınların konumunun fevkalade eşit ve özgür koşullarda olduğu anlamını taşımıyor tabii ki! ama bu uygulamalar en azından kadının islamiyet öncesi dönemde daha fazla cinsel özgürlüğe sahip olduklarının göstergesi olarak kabul ediliyor.
burada bir anekdot olarak belirtmek isterim: cinsel ozgurluk öbeğini kaba etinden anlamaya meyilli arkadaşlar için, lütfen önce cinsel özgürlük kavramını öğrenin sonra da saymakla övündüğünüz cinsel ilişkide bulunduğunuz kadın sayısını bi düşünün. sonra bunun cinsel özgürlük anlamına gelmediğini de hatırınızda tutun! ayrıca cinsel özgürlük kavramının bu tanımdan ibaret olmadığını da bi zahmet aklınızın bi köşesine koyun!
kısacası herkesi kendiniz gibi sanmayın: nasıl bilirsin?, kendim gibi, derler.
devam edersek; kadınların kamu yaşamına etkin olarak katıldıkları, hatta ve hatta savaşta ve dini konularda öncülük bile ettikleri bilinmektedir ve bu durum islamiyetin getirdiği babasoylu, ataerkil aile yapısı ile birlikte kısıtlanmıştır.
hz. muhammed ataerkil çerçeve içinde de olsa, kadınlara karşı duyarlı bir tutum izlemiştir ve bu tutumda islam öncesi belirttiğimiz bu kadınların etkisi az da olsa vardır. islamiyeti kabul eden ilk kişinin hz muhammed'in eşi hz. hatice gibi nufüzlü bir kadın olması tabii ki diğer insanları da etkilemiş ve aynı inanca sevketmiştir.
hz. ayşe ile hz. hatice'nin yaşamları arasındaki farklılık da buradan kaynaklıdır. ayşe bir geçiş dönemine yaşamıştır ve haliyle iki kadının yaşamları arasındaki özerklik farklıdır.
son olarak eklenmesi gereken bir diğer nokta: kadin bedeninin denetlenmesi sadece islam'da değil, musevilik ve hıristiyanlıkta da vardır. hatta bu üç dinin en belirgin ortak özelliğidir.