Allah dileseydi elbette çarpıtılmayacak ve yanlış anlaşılmayacak bir kitap gönderebilirdi. Kuranı analiz ettiğimizde Allahın bilinçli bir şekilde böyle yaptığını anlıyoruz.
Kuran'da 3 ayeti birlikte değerlendirdiğimizde Allahın neden böyle yaptığı anlaşılıyor.
-YANLIŞ ANLAŞILMASI
1. Kur'an aslında herkes için değildir, her aklını kullanan içindir:
''Onlar Kur'an'ı gereği gibi düşünmüyorlar mı?'' (Muhammed suresi 24)
Bu ayette ''yetedebberu'' kelimesi kullanılmıştır. Bu kelime sıradan düşünmeden farklıdır. Tedebbur etmek detaylıca üzerinde durarak düşünmek anlamına gelir. Yani kur'an ancak akıl kullanıldığı taktirde doğru anlaşılabilir. Bu gayet makul bir sebeptir. Bunu saçma bulan olursa onun aklından şüphe etmek lazım.
Allah akıl vurgusunu yapmışsa mesela Afganistanda Kuranı yanlış anlayanların/yorumlayanların olması Allahın suçu mu ?
-ÇARPITILMASI
2. Allah çarpıtılabilceğini zaten özellikle bildiriyor Kuranda:
''Ayetlerimizi geçersiz kılmak için uğraşanlar, işte onlar cehennemliklerdir''. (Hac suresi 51)
Çarpıtılabilceğini söyleyen Allah hata olmadığına da vurgu yapar:
3. ''Eğer o, Allah'tan başkası tarafından gelmiş olsaydı onda birçok tutarsızlık bulurlardı.'' (Nisa suresi 82.)
Şimdi bu ayetlerden ne anlamalıyız ?
Allah aklını kullananlara hitap eden bir kitap gönderiyor. Aklını kullanmayanlar (araştırmamak ta buna dahildir tabi) Kuranı yanlış anlayabiliyorlar. Yanlış anlamayıp ta çarpıtması ya da kendini kandırması da mümkündür. Bu inkar edenlere verilmiş bir bahane fırsatıdır, bir kusur değildir ! Aklın kullanıldığında ve objektif şekilde analiz edildiğinde kusur bulunmaması gerekir.
Zaten birçok ayette hesap gününde insanların akıl üzerinde hesaba çekileceği yazmaktadır. Pişmanlıktan tekrar dünya dönmek isteyenlere ''aklınızı kullansaydınız'' diye yanıt verileceği yazmaktadır.
''Muhakkak ki biz, bu Kur'an'da insanlara her türlü misali çeşitli şekillerde anlattık. Yine de insanların çoğu inkârcılıkta ısrar ederler.'' (isra suresi 89)