Akkoyunlu devleti bir imparatorluk kadar büyük ve birçok etnik kökenden halk içeren bir devletti. Fakat ömrünün kısa olması imparatorluk aşamasına geçmesini önlemiştir. Devlet 1378-1508 yılları arasında hüküm sürmüştür. Devleti kuranlar ve halkın bir bölümü Oğuzların Bayındır boyundan gelir. Akkoyunlu devleti yönetim şekli olarak Osmanlı ile birebir aynıydı. Fakat yönetimdeki baş kişi uluğ bey yada han ünvanını alırdı. Devlet Osmanlı ile çok yakın ve benzer olduğundan birçok kez Anadolu toprakları için sürtüşmeler olmuştur.
Devletin adı ise bu devletteki Türkmen halkının daha önce Göktanrı inancından kalan koyun totemine olan saygılarını yitirmemelerinden kaynaklanır. Hatta bayrakları ve mezar taşları bile koyun totemine bağlı olarak süslenmiştir. Akkoyunlulardan günümüze ulaşan en değerli eserler Hasankeyf ve Emir Bayındır Camisi dir. Devletin en önemli bilgini isi matematik,gökbilimi ve dilbilimi gibi alanlarda uzman olan Ali Kuşçudur. Akkoyunlu devletinin en önemli hanı ise Uzun Hasandır.
Akkoyunlular, Kutlu Beyin oğlu Kara Yülük Osman bey tarafından kurulmuştur. Kara Osman önce Memlük sultanının emrinde yer alırken daha sonra Timurun Anadoluya girişine destek vermiştir. Timurda bu desteğine karşılık ona Diyarbakır bölgesini verince Kara Osman 1403' de bağımsızlığını ilan etti. Kara Osman,Karakoyunlu devletine karşı savaşırken 1435 yılında şehit olmuştur. Kara Osmanın ölümünün ardından taht kavgaları başlayınca Kara Osmanın torunu Uzun Hasan, 1453'de Diyarbakırı ele geçirdi ve iktidar kavgasına son verdi. Daha sonra Timurun torununu ve Karakoyunlu devletini yenerek sınırlarını güneydoğuya doğru genişletti. 1466 yılında Karakoyunlu devleti yok olunca devletin başkenti Diyarbakırdan,Tebrize taşıdı. Devletini bir imparatorluk haline getiren Uzun Hasan artık Osmanlı ile karşı karşıya geldi. Osmanlı,Trabzon Rum devletine sefer düzenledi fakat Uzun Hasanın karısı bu devletin kralının kızı olduğundan Trabzona destek gönderdi ve Osmanlı ordularını yenmeyi başardılar. Fatih Sultan Mehmet 1461'de Trabzonu alınca Akkoyunlu devletine sefer düzenledi. Uzun Hasan 1473 'teki Malatya savaşını kazanmasına karşın Otlukbeli savaşında Osmanlı orduları tarafından yenilgiye uğratıldı.
Otlukbeli savaşı, Akkoyunluların içindeki siyasi ve askeri birliği yıktı. Fakat Uzun Hasan buna rağmen 1478 yılında gürcistana saldırdı. Uzun Hasan son olarak gürcistanı ele geçirdi ve vefat etti. Ölümüyle birlikte çocuklarına geniş topraklara sahip ama içinde bir birlik olmayan bir imparatorluk bıraktı. Uzun Hasanın aldığı Uzun lakabı boyundan kaynaklanmaz aslında 1.65-1.70 boylarında orta boylu bir insandır. Ayrıca Uzun Hasanın kız kardeşi Safevi devletinin hükümdarı olan Şah ismailin annesidir.
Akkoyunlu devletinin büyük hanı olan Uzun Hasan ölünce çocukları arasında başlayan taht kavgaları devleti parçaladı. Ve en son olarak başka bir Türk devleti olan hatta aynı Oğuz boyundan (Bayındır boyu) olan Safevi kralı Şah ismail,Akkoyunlu devletine 1508 yılında son vermiştir.