Sultan Baybars köle olarak gittiği; Kahire'de Memlük Devletinin başına geçip Sultan olmuştur.
Büyük Türk Baybars, 1223 yılında Kıpçak ilin'de doğdu. Kıpçak Türk' Baybars, Başbuğ Cengizin torunu olan Türk-Moğol serdarı ve Altın Ordu Hükümdarı Berke Hanın damadıdır. Kendi yerine geçecek oğluna Berke adını vermişti.
Köle olarak Kahireye geldi , Eyyubîlerin hassa ordusuna alınmıştı. Zeka ve yeteneği ile kısa zamanda kendini gösterdi. Ayn-Caludda Haçlılarda yapılan savaşta, öncü birliklerine kumanda ediyordu. Sultan Kutuz ona, vaat ettiği Halep valiliğini vermediği gibi, şöhretinden ve kendi yerine sultan seçilmesinden korkarak öldürtmek bile istemişti. Baybars, Kutuzun bu girişimini boşa çıkardı ve ölen Kutuz oldu. Bundan sonra sultan seçilen Baybars, hükümdarlığının birinci yılında (1261de), Moğollar tarafından öldürülmüş olan Abbasî halifesinin yerine aynı aileden başka birini getirerek, Mısır Abbasî Hilafetini kurdu.
1260ta hükümdar olup. 1277ye kadar hüküm süren Sultan Baybars zamanında Mısır Türk Devleti en kudretli devrine ulaştı. Cesur bir asker olan Baybars, kudretli bir hükümdar ve iyi bir idareci olduğunu gösterdi. Franklarla, Ermenilerle, Moğollarla yaptığı savaşları kazandı. ismailîlerle de mücadele etti. Anadoluda Moğollara karşı direnişe geçen Türkmen beyliklerini destekledi ve ordusunun başında Kayseriye kadar ilerledi. Sonra, kendi merkezinden daha fazla uzaklaşmamak için Şama döndü.
Altınordu ve Bizans ile de siyasi münasebetler kuran Baybars, Haziran 1277de hastalanarak, 54 yaşında iken öldü. Orta çağ tarihinin en büyük ve örnek hükümdarlarından biri olarak anılan Baybars, devlet teşkilatında büyük bir reform yapmış, Haçlıları Yakındoğudan sürüp çıkarmıştı.