öğretmen atamaları

entry52 galeri
    23.
  1. son günlerde twitterde çok sık rastladığım olay. adamlar şubatta eğitimin geleceği için, kalkınma için, başarı için falan 40 bin atama olması görüşünde birleşmişler. yazılanları biraz okuduktan sonra farklı duygular yaşadım. ve anladım ki böyle giderse bizim eğitim sistemimizden hiçbir bok olmaz.
    bizi öğrencilerimizle buluşturun, biz bunun eğitimini aldık, öğretmen olmak için doğduk, ancak siz utanmazlar bize öğretmenlik yaptırmıyorsunuz, ülkeye lanet olsun, sisteme lanet olsun falan gibi argümanlarla twitlerini atıyorlar.

    teknik olarak dünya üzerinde bir sürü meslek olsa da tartışacağım tek bir meslek öğretmenliktir. çünkü en fazla kutsiyet yüklediğim meslektir öğretmenlik. asla baside alınmayacak kadar önemlidir, üzerinde ince elenip sık dokunması gerekir. çünkü bütün nesillerin yollarına yön verecek en temel kişilerdir.

    gelelim hali hazırdaki öğretmenlerimize. inanılmaz kalitesiz bir eğitim kadrosu var. bunda direkt öğretmenleri de suçlamıyorum tabi çünkü onlarda sistemin getirdiği kişiler. liseden sonra buna öğretmenliği yaz, sırtını devlete dayarsın, 3 ay tatili de var, parası da iyi emekli olur gidersin gibi basit bir vizyonsuzlukla eğtim fakültelerini yazdırıyorlar. bunlarda 4-5-6 sene neyse okuyup mezun olup hemen öğretmen olmak istiyorlar. atanamayınca da vay şöyle vay böyle.

    adama sorarlar önce:

    mevcut sistemdeki öğretmenler bile çok kalitesizken sen onların da gerisine kalmışsın, atanamamışsın. o zaman neyine güvenip ıvır zıvır ediyorsun.

    ayrıca neden 40 bin, insana sorarlar bunun niteliği nedir diye. hani kalite, vizyon. tabi hiç önemli değil sizin için onlar. doğu da olsa atanayım nasıl olsa eş durumundan gelirim iki seneye, arabamı da alırım falan gibi düşüncelerden dolayı başka bir vizyn yok.

    idealizm nerde? öğretmen dediğin idealist olmalı ki nesillere bir vizyon açabilsin. onların düşüncelerini, düşünme yetilerini güçlendirebilsin. ama bizim öğretmenlerimize bakıyorum, kendisi düşünemiyor ki öğrenciye bir faydası olsun.

    demin kaliteden bahsettik bir daha dönelim. öğretmen dediğin sadece branşını bilir başka şeylerden bir haberdir demek yanlış olur. öğrencilerle içiiçe olunn interaktif bir platformdur okullar ve öğretmenlerin bir çok şey hakkında malumatları olmalı, kısaca donanımlı olmalıdırlar. öğrencilik yıllarımda bir sürü eğitim fakültesinden arkadaşlarla tanıştım daha iki kelime ingilizceyi bir araya getiremeyen insanlardı ki ben bir öğretmenin yabancı dil bilmesini kesinlikle savunan birisiyim. kendi tarihinden, çevresinde dönen olaylardan, dünyadaki gelişmelerden zerre haberi olmayan öğretmenler tanıyorum, akrabalarımda dahil buna. hiç mi vizcanınız sızlamıyor bu şekilde meslek hayatına devam edip de hala az para alıyorum, sistem kötü yahu demeye falan?

    neyse lafın özü, ben niye atanamıyorum diye ağlamayın. önce biraz nieliğinizi yukarı çıkartmaya çalışın, ne bileyim bi ingilizce falan öğrenin, dünyadan, tarihten, türkiyeden falan haberiniz olsun. idealist olun, vizyon geliştirin, nesillere gerçekten her şartlarda yararlı olabileceğinize inanın, sonra gelin biz de destek çıkalım size ancak sırf işim olsun, götümü devlete dayayayım diye atama türküsü çığırmayın çok itici oluyorsunuz.

    birileri bu eleştirileri getirdiği zamanda ya işte biz sizin evinizde bakamadığınız çocuklarınızı çekiyoruz da, sen ikisine bakamazken biz onların 40 tanesine akıyoruz da diyerek argüman üretiyorlar. ancak filmi başa sarınca da biz öğretmen olmak için yetiştirildik diyorlar.

    hukuk olmazsa, pdr o da olmazsa sınıf öğretmenliği hiç olmadı fen edebiyattan falan gider öğretmennolurum mantığı hala değişmedi.

    bir de durum özeti köşe yazısı ekleyeyim. az çok duygularıma tercüman olmıuş sevgili taha akyol: http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/25377009.asp

    bu sistem böyle devam ettiği sürece bizim öğretmenlerimizin yüzde 50'den fazlası böyle andaval olacak işte. gerçek bir örnek öğretmen diyeceğimiz kesim %15 i geçmeyecek.

    bununla ilgili yapılacak olan kafamda bir kaç reform var, onları da sonra yazacağım. ancak şimdilik bu kadar.

    ne zamanki eğitim fakülteleri ayrı bir alem olup gerçek öğretmen yetiştirmeye başlar, o zaman geleceğe bakışımız aydınlanır.
    0 ...