psikolog gary small ve karısı gigi vorgan tarafından yazılmış "en sıradışı vakalar"ı anlatan bir kitap. iki yazar görünce şöyle bir kıllanmak normal. hadi gary small olayların içindeki kişi , öyleyse gigi vorgan ne alaka? heh öyle değil işte. bu kitabın tutmasının sebebi o kadın zannımca. zaten yazar olan da o. kitabı okunabilir kılarak daha geniş bir kitleye hitap etmesini sağlamış. tıbbi terimleri konuşma dilinde anlatmak gibi. ama aralarındaki diyaloglardan kocasının kitap boyunca ona hastalarını anlatması ve onun da tanı koymasına/tedavisine katkıda bulunduğunu ima etmeleri de fena hani. eklediği sarkastik dil de gary small'u biraz daha ana karakter havasına sokmuş. gelelim psikolog abiye...kitapta anlatılana göre , suç dünyası için sherlock holmes , futbol için mourinho, tıp dünyası için gregory house neyse psikanaliz için de gary small o adeta! bir anda kafada yanan ampuller fln*. gerçi carl gustav jung için "okumaktan sıkıldım. hep çok teori , az aksiyon" diyince yine bi kıllandım aslında ama yine de kötü bir psikolog değil bence. biraz fazla terim olabilir ama kitabın okunabilirliğini pek etkilemiyor. psikosomatik semptomlar , munchausen sendromu , hipokondri , düşünselleştirme , yarı alan ihmali , apotemnofili , dismorfofobi , psödosiyesi , mumsu esneklik , bipolar affektif bozukluk , intravenöz poligram , polidipsi , agorafobi , sistematik duyarsızlaştırma gibi..**.
kitabın güzel bölümlerine gelirsek ben "elimi tut lütfen" , "delicesine endişeli" ve "ışıklar sönerken" başlıklarını beğendim. velhasıl-ı kelam fena kitap değil , okuyun. bir de tipleri tam kafamda düşündüğüm gibi çıktı. buyrun: https://galeri.uludagsozluk.com/r/546730/+
kitaptan beğendiğim bazı bölümler;
--spoiler-- # aktarım , içgörü yönelimli psikoterapinin en önemli yönlerinden biridir , dedi. bu , hastanın bir ebeveyne ya da otorite figürüne yönelik duygularını terapiste aktardığı anlamına geliyordu. tarafsızlığını ve peşin hükümsüzlüğünü koruyabilen - terapi sırasında kendi sorunlarını ve duygusal tepkilerini bastıran- terapistler, hastanın kendine göre bir terapist tepkisi yorumu getirmesine izin verirlerdi. terapist için ilişkinin gerçeğini vurgulama vakti geldiğinde , hasta kendi çarpıtmalarının farkına varacak ve geçmişin çarpıtmalarını hayatındaki diğer ilişkilere nasıl aktardığını görecekti. terapistin yardımıyla hasta bu döngünün üstesinden gelecek , çarpıtmalarını bir perspektife oturtacak ve hayatına devam edecekti.
# belirsizlik durumlarıyla karşılaştığımızda zihnimiz duruma açıklama getirmek için çaba sarf eder. eğer belirtilere açıklama getirmenin bir yolu yoksa kendimizi kontrolü kaybetmiş gibi hissederiz ve korkumuz giderek artar. üstelik belirtileri yaratanın kendi zihnimiz olduğunu öğrenirsek , o zaman zihnimizin yapabileceği diğer şeyler için daha çok endişeye kapılırız. insanlar beyinlerinin bir ruh tarafından ele geçirildiğinden ya da bir öcünün iradelerini yönettiğinden korkabilir. o durumda esrarengiz bir "sudan zehirlenme" teorisini benimsemeyi tercih ederler.
# akıl sağlığı profesyonellerinin çoğu kısmen kendi kişisel çatışmalarına çözüm bulmak için bu alana ilgi duyarlar.
# ilginçtir ki en derin ve en yararlı terapi çalışması , hastaların duygusal acı veya kriz içinde olmadıkları zaman yapılır. hastalar ancak böyle zamanlarda psikolojik dünyalarını gerçek anlamda araştıracak bir dinginliğe ve perspektife sahip olurlar.
#
- döküntü penisime yayıldığından beri küçülmeye başladı.
+ "döküntü mü?" dedim
- "hayır , penisim. giderek ufalıyor" dedi.
beni nihayet özel dünyasına kabul ediyordu ama şimdi de ben oraya gitmek istediğimden emin değildim. *