atatürk ile ilgili bilinmeyen gerçekler

entry42 galeri
    23.
  1. bir müslüman olarak altına imza attığım gerçektir. gökten indiği sanılan kitapların dogmalarıyla devlet yönetilmez, kanun oluşturulmaz.

    bu ülkenin tahmini %95'i müslüman. %3-4 ateist-deist yurttaş olduğu geri kalanının da hristiyan, musevi ve diğer din ve inançlara mensup yurttaşlar olduğu düşünülmektedir. ülkenin tahminen %15'i alevidir.haliyle %80 sünnidir. sünninin içinde az biraz şafiler vardır geri kalan çoğunluk hanefidir. alevilerin içinde de az biraz caferi vardır.her mezhebin dine bakışı farklıdır ritüeller farklılık arzeder. aynı mezhebe mensup insanlarda dahi farklı inanç ritüelleri mevcuttur. kiminin allahın emri saydığını kimi hurafe görmektedir.

    müslümanlar içinde kuran'ın değiştirilmediğine inanan çoğunluk kadar değiştirildiğine inananlar da vardır. ayrıca bazı kuran ayetlerinin yanlış tercüme edildiği inancı da vardır yurttaşların bir kısmında.

    dolayısı ile böyle çeşitlilik arzeden bir konuda devletin kuralını neye göre oluşturacaksın? asgari müşterekle oluşturacaksın ki hak gaspı oluşmasın. aksi halde devlet bir inancı sahiplenirse bu eşitlik ilkesine aykırıdır, güç mücadelesi başlatır, toplumu böler, ayrıştırır, çatıştırır.

    mesela ben bir müslüman olarak kuran'ın bazı ayetlerinin değiştirildiğine inanıyorum. zira pek çok ayet var ki müthiş tespitlerdir aradan yüzyıllar da geçse önemini yitirmeyecek akılla ters düşmeyecek ayetlerdir.o dönem itibariyle insan zekasını aşacak tespitlerdir ama bazı ayetler de var ki çocuk zekasındadır. e haliyle ister peygambere inmiş ayetler denilsin ister bir adamın yazdığı bir kitap diye düşünülsün her iki türlü de bu kitapta siyahla beyaz kadar seviye farkı oluşmaz. demek ki değiştirildiği açıktır.ayrıca pek çok ayet de aslından farklı tercüme edilmektedir. örneğin nur suresi 31.ayet gibi.

    dolayısı ile neye göre kime göre allah kelamıdır diyeceğiz nereden biliyoruz birilerinin değiştirmediğini. sen değişmediğine inanırsın ben bir kısmının değiştirildiğine inanırım bir başkası hiç inanmaz bir diğeri ise bir tanrı varlığına dahi inanmaz.

    ama devlet hepimizin ve o devletin kuralları olacak. işte o kurallar neye göre konulacak? senin doğru varsaydığın kuran'a göre mi yoksa hepimizin ortak kabulünden geçecek şekilde mi konulacak. mesele budur ve çıkış yolu dünyeviliktir. devlet kuralını gökten gaipten değil hayattan ilhamını alarak oluşturur.ortak akılla oluşturur.

    aksi halde sen kendi inancına göre kural oluşturmaya kalkarsan diğer inanç grupları bunu kabul etmez ve o devlet gücünü ele geçirme mücadelesi başlar.devlet denen aygıtı ele geçiren kendi inancını dayatmaya başlar. bu yüzden laiklik sekülerizm yani dünyevelik elzemdir ve laik düşünce demokrasinin olmazsa olmaz kurallarındandır.
    0 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük