sigaranın psikolojik bağımlılığından kurtulmak

entry1 galeri
    1.
  1. evet efenim. sigarayı uzun süre bırakmayı deneyip başaramamış biri olarak söyleyebilirim ki en azından bu bağımlılıktan kurtuldum.

    peki nedir sigaranın psikolojik bağımlılığı.

    sigara sizi kendine iki tür bağımlı kılar.

    1. Nikotin bağımlılığı
    sigaranın içinde bulunan nikotin maddesine bağımlı olma durumudur. baş etmesi, kurtulması nisbeten daha kolaydır. beyin de ki yaşamsal* kodlar nikotin maddesini de kodlar bir süre sigara içerseniz tabi ki. ekmek gibi su gibi nikotin de bu kodlar arasında yer alır. sigarayı 3 gün içmediğiniz takdir de beyin der ki ulan 3 gündür içmiyorum demek ki yaşamsal bi dalga değilmiş bu. ve kodu siler. yani kurtulması gerçekten kolaydır.

    2. psikolojik bağımlılığı
    sigarayı bırakmak isteyen insanları en çok zorlayan olayda tam olarak burasıdır. ben orta okuldan bu yana sigara içiyorum. yani buda çocukluktan bu yana demektir. şimdi arkaama bakıp düşündüğümde sigara benim için nedir. ders çalışırken içtiğimdir. yemekten sonra içtiğimdir. muhabbette içtiğimdir. okula giderken içitiğimdir. iş yerinde mola verirken içtiğimdir. otobüs beklerken içtiğimdir. ders arasında içtiğimdir. anlıyacağınız sigara benim için direkt bir şey ifade etmez ama her şeyin içindedir.
    bunu en iyi tuz örneğiyle açıklıyorum. tuz gibi tek başına bir anlamı yok ama her yemeğin içinde hepsine lezzet katıyor.

    ben çok denedim sigarayı bırakmayı ve her defasında baktım ki. perhiz yapan adamlar gibiyim. üzgünüm ama bir kere tuzlu yemeğe alıştığım için tuzsuz yemekler tat vermiyor bana. en güzeli hiç tuzluya alışmamak. en güzeli sigarayı hiç içmemek ama içtik bi kere işte ve geri dönüşü zor gerçekten. en azından benim için.

    şimdi gelelim asıl konuya. dediğim gibi bu piskolojik etkiler bizim nikotin istediğimizden değil, can sıkıntısından, vakit geçirme isteğinden içtiğimiz sigaralar. ama sigarayı külliyen bıraktığımızda bizi en çok zorlayan ve hayatı anlamsızlaştıran da bunlardır.

    peki nasıl kurtuluruz bu psikolojik bağımlılıktan?

    sigarayı tamamıyla bırakmıyoruz efenim. benim nikotin isteğim göğüs kafesimin tam ortasında, içten gelen, açlık gibi, susuzluk benzeri bir istektir. bir gün sigara içmeyenlerin beni anlayacağını umuyorum. şimdi biz sigaramızı azaltıyoruz. hatta psikolojik bağımlılığından kurtuluyoruz. yapmamız gereken çok basit canımız sadece gerçekten sigara istediğinde içiyoruz sigaramızı. yani göğüs kafesimizde nikotini hissetiğimizde içiyoruz. kalan psikolojik etkileriyle normal sigarayı bırakmış gibi savaşmamız gerekiyor. sakız, çerez vb. meşgaleler kullanılabilir.

    yani sabah kahvaltımız yaptık. nikotin ihtiyacını hisset tiysek yakıyoruz bir tane sigaramızı keyifle içiyoruz. sonra çıktık evden durakta otobüs bekliyoruz ya. vakit geçsin diye sigara içmiyoruz. burada savaşıyoruz. sakız çiğneyin leblebi yiyin ama o sigarayı içmeyin. gitti okulumuza ders arası çıktık millet yaktı sigarasını eğer gerçekten istemiyorsanız yakmayın. çayla içmeyin. kahveyle içmeyin. ha canımız gerçekten istiyorsa, nikotin ihtiyacı varsa gerçekten gerekirse yarım saat arayla da için ama can sıkıntısına içmeyin o sigarayı.

    bu şekilde için bilincine varıp mantıklı bir azaltma yoluna gidiyoruz. ben şahsen günde bir paket içtiğim sigarayı haftada iki pakete düşürdüm bu sayede. en azından bir deneyin.

    not: en güzeli hiç içmemek. bir kere içtiğiniz de bıraksanız dahi hiç içmemiş gibi olmuyorsunuz. ve lafım sağlam iradeli çat diye bırakabilen kardeşlerime değildir. naçizane ben gibi iradesi bu konuda daha zayıf kardeşlerime en azından maddi ve sağlık yönünden bir kazanç oluşturmaktır.
    5 ...