bozuk saatin günde iki defa doğruyu göstermesi durumudur. tek talihsizlik, bu kadar zamandır sivil toplum kuruluşları veya bu işin profesyonelleri tarafından sahip çıkılmayan bir değerimizin yukarıdan talimatla ancak yaşatıyor olacağımızdır.
arkadaşlar, f klavye bilimsel araştırmalar sınucu ortaya çıkan ve Türkçe yazımına en uygun klavyedir. türkçe de sık kullanılan harfler elin en yakınına, daha seyrek kullanılan harfler de uzağa yerleştirilerek hazırlanmıştır.
q klavye ise ingilizce ye bile uygun değildir. ilk klavye icat edildiğinde yazı yazmada kullanılan makine yakarak yazıyormuş ve bir tuşa belirli bir zaman sıklığında basıldığında tüm işi berbat ediyormuş. O yüzden de klavyesinde sık kullanılan harfler klavyenin uzak taraflarına yerleştirilmiş. bu lanet klavyede o zamandan bu zamana gelmiş ki, q klavye de böyledir.
neredeyse 10 yıl önce bu işe merak saldığım zaman piyasada f klavye yoktu. ithalatçılar da bu tarz bir sorumluluk üstlenmiyordu, ne olacak ki, türkçe harfleri q nun sağına serpiştir, olsun bitsin! halbuki f klavye ile yazı yazmak o kadar farklı ve rahat bir tecrübe ki anlatamam. adapte olmak da zor değil, sık kullanan birisi bir gün içinde bile alışır.
o nedenle, sezarın hakkı sezara, bu olumlu hareketten ötürü kutluyorum. on parmak klavye yarışmalarında ülkemizin derece yapıyor olmasının nedeni de bu yukarıda anlattıklarımdır. f klavye bizim milli bir değerimizdir, özkaynaklarımızla geliştirilmiş ve dilimize uygunlaştırılması bilimsel araştırmalar sonucunda sağlanmıştır. bu işten ticari çıkar sağlanır mı, başka bir artniyet var mıdır bilmem. bildiğim kısmını yukarıda açıkladım, işin nasılı belki tasvip etmediğim şekilde olacak ama yapılıyor olması doğrudur. bir süre sonra çatkapı markasının f klavye üreten tek yetkili firma olması ve logitech gibi işin piri firmaların q klavye üretmekteki ısrarı sonucu ortaya çıkabilecek olası tablodan belki memnun olmayacağım ama an itibariyle fikir güzel. (bkz: entry i öngörü manyağı yapmak)