mustafa kemal atatürk vefat ettikten sonra başa gelen, ismet inönünün 1938 yılında anayasa maddelerinde yaptığı değişikliktir.
atatürk vefat edene kadar anayasada türkiye cumhuriyetinin resmi dini islamdır, ibaresi bulunmaktaydı, işte atatürkle alakası olmayan bu partinin genel başkanlarından bir tanesinin atanın koyduğu bu ifadeyi kaldırmasıdır.
Bilindiği gibi, daha önce 3 Mart 1924de kabul edilen 429, 430 ve 431 Sayılı Kanunlarla, Şeriat Bakanlığı kaldırılarak, yerine Diyanet işleri Başkanlığı kurulmuş, bütün eğitim kurumları Milli Eğitim Bakanlığının denetim ve gözetimi altında birleştirilmiş ve Hilafet kaldırılmıştır. Fakat henüz Devletin dini islâmdır maddesi Anayasada yer aldığı için, bu kanunlar, Lâikliği gerçekleştirmemekle birlikte yine de Osmanlı dönemi zamanında gördüğümüz üzere, din adamlarının politikayı doğrudan etkileme gücünü ortadan kaldırmışlar, islâmın, Türkiyenin dini olduğu yolundaki Anayasa hükmünü Anayasadan çıkarmak ve bu suretle Türkiyede Lâik Devlet gerçekleştirmek işi ise 1928de yerine getirilmiştir. Esasen, 1787 ABD Anayasasının da, Lâiklik deyimini kullanmadan Kongre bir Devlet Dini kuran yasa çıkaramaz hükmü ile Lâikliği ve Lâik Devlet esasını 1791de yapılan bir değişiklikle gerçekleştirdiğini biliyoruz.
Memleketimizde daha sonra, 5 Şubat 1937de, 3115 Sayılı Kanunla yapılan Anayasa değişikliği sonucunda dönemin tek partisi olan Halk Partisinin Altı Okunun Anayasada yer aldığını ve bu suretle Lâiklik deyiminin de Anayasaya girdiğini biliyoruz