2009 model 1.2 SE fabrika çıkışı tüplü 70.000 kilometresini 18 bin liraya aldığım araç. yakıt tüketimi istatistiklerini paylaşıyorum sizinle. kilometrede yaktığı kuruş ve 100 km'de harcadığı litre olarak iki türlüsünün de istatistiğini tuttum efenim. lpg Bakımından sonra araç daha az yakıyor. ayrıca motor ısınana kadar benzin harcıyor. ne kadar benzin harcadığını hesaplayamadığım için yada benzinle gittiği kilometreyi tek tek tutup kağıda yazmadığım için hata payı kışın yüzde 10, yazın yüzde 3 civarıdır.
nasıl hesapladığıma gelecek olursam, depoyu fulleyin. ardından kilometre sayacını sıfırlayın. sonrasında aracı kullanın ve gaz bitmeye yakın tekrar depoyu fulleyin. ödediğiniz yakıt parası bölü yaptığınız kilometre size kilometre başına yaktığınız yakıt miktarını verecektir.neyse istatistikler:
şehir içi: kilometrede 26 kuruş / 9.6 litre (100 km için)
şehirler arası: kilometrede 18 kuruş / 6.6 litre (100 km için)
(Aralık 2013 yılın Lpg litre fiyatı 2,70 tl iken hesaplanmıştır.)
şehir içi: kilometrede 19 kuruş/ 8.5 litre (100 km için)
şehirler arası: kilometrede 15 kuruş/ 6.75 litre (100 km için)
(Aralık 2014 yılı Lpg litre fiyatı 2,22 tl iken hesaplanmıştır.)
şehir içi: kilometrede 15 kuruş / 7.6 litre(100 km için)
şehirler arası: kilometrede 13 kuruş/ 7 litre(100 km için)
(mart 2015 lpg fiyatı 1.95 tl iken hesaplanmıştır.)
1 yıl geçti aradan araç 110.000 kilometrede. ilk aldığımda sıfırlattım aracı ve ardından sadece 15.000 kilometrede bir lpg Bakımına götürdüm. motor içinde 10.000 kilometrede bir sadece yağı, suyu değişti. Birde tekerleri değiştirdim alır almaz. aldığımdan itibaren bana harcattığı paraları ve yeni yakış performansını yazacağım.
araç ilk alındığında komple bakıma soktum. eksiklerini giderdim. baskı balata değişti, buji vs. 2.000 lira tuttu.
20.000 kilometre yaptıktan sonra 4 tekerlek yenilendi: 700 lira
farlar devamlı arıza yapıyor. 10 liradan 6 fara. 60 lira
100 lira aracın debriyaj halatı koptu. ilk etapta vites geçişlerinde zorlama ile başladı bu olay. chevrolet servisine götürdüm. aracın sımsıkı taş gibi dedi. ardından gece eve dönerken debriyaj halatı koptu ve 50 km hızla giderken araç kendini boş vitese aldı. Kenara çektim. Ertesi gün yaptırdım. işçilik artı malzeme parası.
toplamda 1 yılda ve 40.000 kilometre yol yaptıktan sonra: 3.560 lira arabama masraf yaptım. ayrıca 8.000 lira kadarda yakıta ödedim. türkiye'de yakıt çok pahalı mk.
eksikleri, aksakları nedir ne değildir yazacağım efendim.
- öncelikle hız yapan biri değilim. otobanda 120 kilometre ile giderim. limitleri aşmam. şehirler arası 110 kilometre yaparım. yokuşlarda aracı zorlamam. aracı yüksek viteste kullanırım. yokuş aşağı gidiyorsam peygamber vitesine alırım aracı. Boş vites yani hehe. kırmızı ışık görünce ayağımı gazdan çekerim hızım önemli değil, mesafe uzak olsa bile. yakıt tüketimi belki de o yüzden düşük internetteki verilere göre.
- sıra geldi arabaya. klima çalışınca motorun gücündeki düşüş bariz olarak ortaya çıkıyor.
- ön konsol tasarımı güzel ama malzemeler dandik. cd çaların ses ayarlanan yerinin lastiği çıktı mesela. ora lastikten mi yapılır gözünü seveyim? yani ucuza kaçılmış. ama görünüş olarak güzel. cd çalar olması güzel bir kere. mp3 çalıyor tabbi. aux kablo çıkışı da var telefondan direk bağlayıp müzik dinleyebiliyorsun.
- bagaj küçük dursa da, bana yetiyor. 2 kişi içinse arka koltukları indirince al sana kocaman bagaj daha ne ister insan?
- yokuşlarda çekim düşüyor. 2.500 devirin altında girdiğiniz yokuşu asla çıkamazsınız. yüzde 6'dan büyükse eğimi.
- şehirler arası yolda devir 3bini geçmediği sürece muazzam az miktarda yakıyor. (100 kilometre)
- şimdiye kadar bir arızası olmadı. bir kez vites halatı koptu. 2 kere bakıma götürdüm. orada da bir eksiği çıkmadı. herkes dandik demişti alırken, gayette akıyor hani.
- hep olumsuz gittim. olumlu yanları: bardaklık amk. lan adamlar yapmış ya. uzun yol yapan biriyseniz iyiki var diyeceksiniz. inceee.
- yol tutuşu sağlam. yokuşlarda problem olsa da virajlarda olmuyor. gayet araba kendinden emin dönüyor.
- ses sistemi çok iyi değil. ucuza kaçılmış. ama param olunca yapacağım bir güzellik. fiyatla, masrafla düşününce aldığıma asla ve asla pişman değilim.
100.000 kilometrede lastikleri yeniledim. buji kabloları ve bobini değiştirdim. 800 lira kadar masraf tuttu.
araba 100.000 kilometreden sonra sapıtmaya başladı. yakıt tüketimi arttı, çekişi düştü lakin sorunu çözdüm. 130.000 kilometrede aracın subopları değişti. Lpg'Li olmasıyla alakalı olarak eurotech 5 motorlarında görülen tipik bir sorunmuş. çelik subop takıldı vs. 2.000 lira masraf çıktı.
subop taktırırken contayı da yeniletin birde arabayı tamir ettirdiğiniz yer servis değilse, sanayiyse yaşadığınız şehirde olsun. istanbul'da siktiler sağolsun. conta yanığı oldu bir 800 lira daha masrafı çıktı. bende aracı satma kararı aldım. renault symbol 10.000 km 2015 modelle takas ettik. üstüne 22.5000 lira verdim. aveo'yu 18.000'den okuttum.
ilk defa araba sahibi olacaklara şiddetle tavsiye ediyorum lakin uzun yol gidecek olanlar, şehirler arası seyahat edecek olanlar için bu küçük araçları tavsiye etmiyorum. 2.5 sene işimi gördüm taaa amsterdam'a kadar gittik sıkıntı çıkartmadı ama bakımı masraflı. servisi desen, cacık. alacaklara benden bu kadar canlar. 2.5 yıllık ortalama masrafını da yazdım. yatağınızı yorganınıza göre uzatın. arabayı krediyle alırsanız, masrafları çıkınca beliniz bükülür.