çok doğru. peygamber'de sünni değildi, diğer sahabelerde ne şii ne de sünni idi. (zaten bir şeyin kurucusu olan onun nasıl taraftarı olabilir ki?)
müslümanların gruplaşması meselesi islam'ın ilk yüz yılını doldurmadan doğduğu toprakların dışına çıkmış olmasıdır. bunun siyasi, teolojik sosyal sebepleri vardır.
mezhep arapların ''mevali'' dedikleri halkların islam'ı anlama çabası iken bu sonradan siyaetlere de alet edilmiştir. işin esasında ehli sünnet ile imamiyye yani on iki imamcılık genel tanımı ile şiilik vardır.
ibadette neden birlik olmadığı sorusu ise islam'ın etkilediği ya da ''asimile'' etmeye çalıştığı engin kültürlerin etkisinden dolayıdır. firdevsi'nin tabiri ile deve sütü içip çekirge yiyen arap sasani gibi roma gibi orta çağın emperyel güçlerini kılıcı altında eziyor, kültürüne etki ediyor hayatını değiştiriyor sizce bu kolay mı? kadim iran kültürü ile yunan kültürü ile yazılı geleneği olmayan arap kültürünü karşılaştırmak gülünçtür. ama aynı bedevi halk, edebiyat cenneti kadim iran'ın dilini yozlaştırmıştır. sasani pehlevicesini bugün orta farsça olarak bildiğimiz arap dilinin %80 oranla etkilediği farsçayı dönüştürmüştür. bir milletin dilini yozlaştırırsanız dinin, kültürünü geçmişini silip atmanız zor değildir.
ama kadim kültür toplumun hafızasında her zaman yaşar.
islam'da mezhep ayrılığının temelinde geçmişe özlem ya da ''öze dönüş'' kavgası yatmaktadır.
3000 yıldır inandıkları zerdüşt'ü bırakıp ''arap'' muhammed'e boyun eğmek zor olsa gerek değil mi?
olaya biraz da toplumal psikoloji açısından bakmak gerek.
mezhep konusunda iki şeye dikkat etmek gerek; birincisi şuubi hareketler yani milliyetçilik; ikincisi kadim kültürün dinin bir şekilde yeni gelen din içerisinde yaşatılması.
işte bu iki ana neden islam'da tevhidi sağlayamamıştır. sağlamasına engel olmuştur.