baba galatasaraydır

entry1 galeri
    1.
  1. 2004 yılında Fotomaçta yayınlanan bir köşe yazısıdır.
    Okumak, hatırlamak ve hatırlatmak lazım bazı şeyleri!

    Sonradan büyük takım olabilirsiniz, büyük kulüp de olabilirsiniz ama her şeyin bir doğuşu ve ilahi kudretin bu doğuşa vesile buyurdukları vardır.

    Tarihçi Ruşen Eşref Ünaydının tam 47 yıl önce "Hatıralar" adlı eserinde yazdığı gibi:

    "Milletimizin bir şuur ve enerji fidanlığı olan Galatasaray, istibdat idaresinin cebrine bir avuç inançlı çocuğu ile karşı koydu. Gün oldu barınacak yer bulamadı; gün oldu parasız, pulsuz ve en acısı koruyansız kaldı. Fakat ilk kuruluşundan beri hiç bir an ümitsiz ve ülküsüz kalmadı. işte o sayededir ki çağ açtı, çığır açtı"

    Devam etmiş:

    "Fakat ne de olsa bu dünya tek yiğide kalmıyor; Bir den Çokluk doğuyor. Bu da nice misaliyle göz önündedir ve gerçektir!... Türk futboluna ilk ve tek yaratıcı yol açıcılık eden Galatasaray' dan, Fenerbahçe doğdu. Şurasını herhangi bir siyaset duygusundan uzak olarak sırf tarih bakımından bir benzetişle söyleyeyim: Cumhuriyet Halk Partisi' nden Demokrat Parti' nin doğması gibi. Nasıl ki üçüncü Türk takımı olan Altınorduyu da bir Galatasaraylı kurmuştu; aşağı yukarı CHP' den DP' nin, DP' den de Hürriyet Partisi' nin doğması gibi."

    Ve son noktayı koymuş:

    "Bunda, Galatasarayın haklı ve hakkı olarak duyacağı sevinç şudur ki: kıdem, tabii Galatasaray' ındır. Çünkü Türk futbol tarihi de yazacaktır ki, bu memlekette "Baba" kulüp Galatasaray' dır."

    Şimdi bunları neden yazdığıma gelince (başka tarihi gerçekleri de vakti geldikçe yazacağım)

    Öyle, günde dört kişinin izlediği kanallara "Türkiye' nin ilk spor kulübü televizyonu" komedisini yazmalar; 6 Kasımlar, 38 Şubatlar, 65 Aralıklar ile övünmek falan gelip geçer. Aynı, yedi kişiyle 7 - 0' lık hezimetin tadının unutulduğu gibi!

    Velhasıl Türk spor tarihinde baki kalacak olan tek şey, "Moda' lı ingilizleri, Elpisli ve Kadıköy' lü Rumları düşünceye daldıran, şimdi ise Avrupa' yı sarsan" spor alanında birdenbire ortaya çıkan zorlu kuvvetin, yani bu memleketin asıl sahibi olan Türk kuvvetinin "ilk yumruğu" ve nam-ı Türk milleti tarafından verilmiş olan Galatasaray' ın adıdır.

    Skorlar değişebilir ama Türk spor tarihinde değişmeyecek olan sadece budur.

    Hadi geçmiş olsun!

    =======================

    VE BiR ÖRNEK:

    Fuad Hüsnü Kayacan
    (1879 - 1963)

    ilk Türk futbolcusu olarak bilinir. Amiral Hüseyin Hüsnü Paşanın oğlu olan Fuad Bey, 1879 yılında Istanbulda doğmuştur.

    Deniz Harp Okulunda öğrenciyken, Kadıköy ve Modada oturan ingiliz ailelerin kendi aralarında kurdukları futbol takımlarından etkilenerek, arkadaşı Reşat Danyal Beyle birlikte Türk gençlerden oluşan "Black Stockings" (Siyah Çoraplılar) adında bir takım kurdu.

    Bu takımın istibdat dönemi hafiyeleri tarafından sahada basılıp dağıtılması üzerine Bobby takma adıyla ingiliz takımı olan Cadikeuy (Kadıköy) takımında oynamaya başladı.

    Cadikeuy ve Moda kulüplerinde üç yıl oynadıktan sonra 1908' de Galatasaray' a geçti ve 3 defa istanbul Ligi şampiyonluğunu kazandı.

    1912' de görevli olarak ingiltereye gitti. 1914' de yurda döndükten sonra 3 yıl boyunca Fenerbahçe' de oynadı, daha sonra genel kaptanlık yaptı.

    1920' den itibaren gazete ve dergilerde futbolla ilgili
    yazıları yayınlandı.

    Fenerbahçe' den tekrar Galatasaraya döndü ve 1963 yılında Galatasaray Kulübü Divan üyesi iken vefat etti.

    ***

    ŞiMDi DE "ESAS" KOMEDiYE BiR BAKALIM...

    Fenerbahçenin kurucuları: (fb.org dan... )

    1) Ziya (Songülen) 2) Ayetullah Bey 3) Necip (Okaner) 4) Galip (Kulaksızoğlu)
    5) Hassan Sami (Kocamemi) 6) Asaf (Beşpınar) şeklinde başlıyor ve devam ediyor
    7) Enver (Yetiker) 8) Şevkati (Hulusi Bey) 9) Fuad Hüsnü (Kayacan)
    10) Hamit Hüsnü (Kayacan) 11) Nasuhi (Baydar) ...

    Fuad Hüsnü Kayacan Fenerbahçenin kurucuları arasında gösterilmektedir, ancak Galatasaray Spor Kulübü Divan Heyeti Üyesi olarak vefat etmiştir!

    Ne ilginç değil mi?

    - alpaslan dikmen-
    4 ...
  1. henüz yorum girilmemiş
© 2025 uludağ sözlük