2007 deki cumhurbaşkanı secimi ve yasa düzenlemesi ile artık cumhurbaşkanını halk sececek. Yani turkiye 12. Cumhurbaşkanını halka sectirecek. Iste bunun adı yarı-başkanlık dir. Turkiye 2014 de yarı başkanlık sistemine geçiyor. Yarı başkanlık sisteminde cumhurbaşkanı, güç olarak artık hükumetten üstündür. Hatta abartisiz söylüyorum ABD başkanının yetkilerini 2 ye katlar. Cunku hükumeti feshetme vb yetkileri iyice sağlama alınacak.
Cumhurbaşkanının güçlü oldugu bir yarı başkanlık sisteminde bir de senato olmazsa olmazdır. Dünyada en büyük örneği Fransa olan bir sistem bu. Senatonun gücü millet Meclisi'ne göre daha azdır. Güçlü olan halkın secimidir. Ve 2014 cumhurbaşkanı secimi sonrası bir anayasa değişikliğiyle (hatta suan hazırlanan yeni anayasada bile olabilir) senato meclisi yeniden hayata geçirilebilir.
Recep Tayyip Erdoğan in başkanlık sistemi hayranı oldugu ortada. Başkanlık sisteminde temsilciler meclisi senato anayasa mahkemesi (supreme court) ve başkanlık makamı vardır. Ülkemize bakarsak buradaki eksikler senato ve başkanlık makamidir. Kısacası ülke olarak 2. Bir cumhuriyet senatosuna hazırlıklı olmakta fayda var.
Sistem olarak yine darbe yönetiminin sağladığı yetkilerde ve metodda olacağını düşünüyorum. Anayasa mahkemesi üniversite öğretim görevlisi duayen gazeteciler eski paşalar emekli cumhurbaşkanları ve siyasetçilerin de dahil olabileceği bir meclis bekliyorum.