jürinin sonunu hazırladığı yarışma.bu sene 9 ülke çekildi * ve bu ülkeler yarışmayı en çok önemseyen ülkeler.bir kaç örnek vereyim,slovenya haftalar süren bir ulusal finalle seçiyordu göndereceği ismi en son,sırbistanen tanınan isimlerini gönderdi eurovision'a,goran bregoviç'e beste yaptırdılar,yunanistan krizin ortasındayken alışveriş merkezinde ulusal final yaparak gönderdi 2012 adayını.
peki neden mi ben bütün bunları jüriye bağladım? çünkü eurovision jürisi öyle bir profil çiziyor ki sanki yarışmayı tek düze yapmak istiyorlar.örneklerle konuşursak:
karadağ,hırslı bir balkan ülkesi.ülkenin sağlam solistlerinden biriyle kendi dillerinde dubstep\rap karışımı bir müzik yapan iki genci yolladılar geçen sene.şarkı kıpır kıpır ve eurovision'da daha önce denenmemiş bir iş,kazansa devrim yaratabilirdi...ancak şarkı televote'da 4. olmasına rağmen jüri bu şarkıyı 15. yaptı.
ve o yarıfinalden finale çıkan üç şarkıyı göstereyim size:
televote sistemi adaletsizdi evet ama şöyle de bir gerçek var,eurovision en eğlenceli yıllarını televote sisteminde yaşadı.
bir televote sistemli 2007'ye bakalım: http://www.youtube.com/watch?v=qgghLbWpcYQ
her tarz şarkı var gerçekten de.campy'sinden,world music'ine hepsi eğlenceli üstelik.
bir de jürinin artık ülkeler üzerinde iyice etkili olduğu 2013'e: http://www.youtube.com/watch?v=icYaOtSaz0g
recap'te kısa kısa geçildiğinden anlamak zor ama biz ilk dakikalarda sıkıntıdan öldük arkadaşlarla izlerken,moldova'yı ve finlandiya'yı araya katmasalardı izleyicilerin yarısı sıkıntıdan canına kıyardı muhtemelen.
jürinin faydaları tabii ki var,bu sene jüri olmasa macaristan ve hollanda hakettikleri sıralamaları alamayacaktı ama götürdüklerinin yanında bunu getirse ne olur?
jüri oylamasının etkisi acilen kısıtlanmalı yoksa millet eurovision yerine melodifestivalen izlemeye başlayacak.