enine boyuna tartışılması gerekirken sadece bir konu üzerine yoğunlaşılıp tartışılan yapı.
ülkedeki öğretmen yapısı, ülkede de istihdam sorunu, cemaat dershane ilişkileri, ekonomik boyut, dershane okul boyutu, öğrenci boyutu.
ülkedeki öğretmen yapısını eğitim sistemi ile beraber işlemek zorunluluk. milli eğitimin getirildiği konum, uygulanan yapılandırmacı yaklaşım, öğretmenin sınıftaki konumu, öğretmenin okuldaki konumu. hepsi ayrı ayrı incelenmeli ama kaba saba olarak bir kaç açıklama yapmak mümkündür. yeni gelen sistem ve yönetmeliklerle birlikte öğretmenin otoriter tavrı ortadan kaldırılmış öğrenci merkezli yaklaşım benimsenmiştir. öğretmen bilgiyi veren değil bilginin bulunmasına rehber eder konuma gelmiştir. sistemin çarpıklığından dolayı hem eski hem yeni sistem arasından tam olarak ne yapacağını bilemeyen öğretmenler ise bu karmaşa içinde eğitim vermeye çalışmaktadır.
şu aşamada dershane ve okulun benimsediği sistemleri söylemekte fayda var. okul yeni yaklaşımı benimserken dershane tamamen geleneksel hatta çok daha geleneksel olan ezberci sistemi benimsemektedir. bu açıdan okulda ezber kusuyorlar diyenlerin ilk karşı çıkması gereken dershane sistemi olması gerekir.
dershane de iki tip öğretmen vardır. ya çok iyi olduğu için dershanenin kaptığı, ya da devlete yerleşemediği için mecbur çalışan. bu öğretmenlerin kpss puan üstünlüğüne göre atanmaları birbirlerinden daha iyi öğretmen oldukları anlamına gelmez. iyi öğretmen çok şey bilen değil iyi öğretmen iyi aktarabilen iyi öğretebilen öğretmendir. bununla beraber ilk kısım biraz rahat olmakla birlikte ikinci kısım işin asıl yükünü çeken resmen amelelik yapan kısımdır. ha öğretmenlik işi olmasa ne yapacaktır o a ayrı bir konudur. bu açıdan bakıldığında dershaneler istihdam sağlayan bir yapılanmadır.
bu sorun devletin dershaneleri denetlemesi ve bazı yasalarla sağlanabilir. ama devletin bu konuda bir şey yapamayacağı sadece dershane konusunda değil diğer konularda da aynıdır. devlet patronu korur işçiyi siker.
cemaat dershane ilişkisi özellikle gülen cemaati konusunda ele alınması gereken bir konu. diğer cemaatlerden bazıları ise bu sorunu öğrenci yurdu ile çözmüş. ancak zaten aileler bu durumdan(yurt) dolayı gönderiyor. dershane konusunda cemaatin işlevi bu kadar değil. bilindiği üzere devletin öğrenci barındırma imkanları yeterli değil. bu dershanelerden üniversite kazanan gençler aynı dershane aracılığı ile üniversitede öğrenci evlerine yerleştikleri bir gerçektir. bazen de mecbur kalınıyor. misal ben. devlet yurdu çıkmadı, okul yurdu da çıkmadı. ne yapalım siktirelim mi özel yurda gitmek için yok para. attık kendimizi cemaat evine. orada ortam kurup kendi evimize çıkana kadar.
ekonomik boyutta ekonomiye katkı sağlayan bir yapısı vardır kimse inkar edemez. aynı sistemi özel okul şeklinde yapılması dershane ücretlerini katlar. aynı şekilde de bu okullarda çalışan öğretmenler ekstra yük bindirir. yine buradan yola çıkarsak ekstradan yine bir hafta sonu etkinliği çıkar.
dershane okul boyutuna gelince ikisi birbirini tamamlayan yapıda hiç değildir. dershane sınava yönelik çalışır okul müfredata yönelik. şöyle ki yeni eğitim sistemini benimseyen insanların ( akp ile getirilmiş yapılandırmacı yaklaşım, öğrenci merkezlilik) dershane konusunda en çok karşıt olmaları gerekmektedir. çünkü bu sistemler dershane yapısına oldukça ters olan sistemlerdir. bununla beraber dershaneler çok başarılı okullarda bir bok yok diyenlerin ise şu aşamada akp eğitim konusunda en karşıt olmaları gerekir. çünkü başarılı dershane eğitimi geleneksel yaklaşımı benimser. bu da akp'nin eğitimde yok ettiği yıllardır herkesin ezberci sistem diye ağladığı sistemdir.
öğrenci boyutu oldukça basittir.
kendimizden de biliyoruz. okula piçliğe giderdik dershaneye derse. okulda muhabbet eder dershanede ders dinlerdik. niye? para veriyoruz amk boru mu.
bu açıdan bakıldığında da paralı bir eğitim sistemi öğrencinin adaptasyonunu ve vicdanı sorumluluğunu arttırıcı yapıdadır.
velhasıl kaba saba incelenmiş hali budur. konuşulur tartışılır, ince ayrıntıları üzerinde fazladan kelam edilebilir.
işin içinde olanlar bunları en az bir ay tartışsa ancak ortaya net bir ihtiyaç, çözüm tablosu çıkabilir.