chp-mhp'nin gölge muhalefet yapması
her iki partide kitleleri sürükleyecek lider eksikliği
akp nin gündem değiştirme çalışmalarına balıklama atlamaları. suni gündemi öne çıkararak saklanmak istenen gündemi / başarısızlıklara örtmeye destek olmaları
chp'nin
- yıllar süren dezenformasyonun (chp'nin başörtüsüne laiklik ilkesi gereği karşı durmasının "din karşıtlığı olarak sunulması vb.) etkisi ile "dinsiz"lerin partisi olarak anılması.
- monşerler partisi olarak anılması. "halka inilmediği" eleştirilerine uygulamada cevap verilememesi
- "kürtlere tavizler veriyorsa biz daha çok veririz kürtler özerkleşsin" türünden sözde liberal yaklaşımlar ile türbanlı milletvekillerine önce karşı çıkıp sonra "akp nin oyununu bozuyoruz türü" tutarsız muhalefet ile akp'nin ekmeğine yağ sürülmesi.
- liderlik sıkıntısının çeşitli şekillerde baş göstermesi, sarıgül'ün transferinin akıllarda soru işareti yaratması. akp'nin gülen cemaati ile yakınlığı eleştirilirken cemaate yakınlığı bilinen birinin transferi ile "oy uğruna ilkelerden ödün verme" algısının yerleşmesi, daha da kötüsü halkın gözünde sarıgül'ün rte'nin soldaki aksi olarak görülmesi.
mhp'nin
- 40 yapar, püskevit, çikölata vb. söylemlerle sevimli dursa da kitleleri peşinden sürükleyemeyecek liderliği
- "akp nin koltuk değneği" olduğu yönündeki algı.
- mhp'den akp ye olan erezyonun engellenememesi
bdp'nin
- kürt milliytçiliğini yüceltirken etkiye tepki ile türk milliyetçiliğine ve türklerin kürtlere düşman olmasına yol açması, ayrılıkları körüklemesi.
tüm bu ortam milliyetçi-ulusalcı çizgide yeni bir parti için ideal.
sonraki entry'de bu partide olması gerekenleri tartışmaya açacağım.