belki facebook'taki karikateist adlı ergen sayfamız bu ayeti insanlara göstererek "bakın islamda güneş çamura batıyormuş zaaaa xD" şeklindeki saçmalıklarını ergenlerin beynine sokabilir.
ama araştıran bir ergen bunu yemez.
bakın ben mealci değilim, tefsirci falan da değilim ama şu açıklamayı yapacak bilgiye sahibim.
birincisi, ayette bahsi geçen zülkarneyn'in gerçek hayatta yaşamış olup olmadığı bilinmiyor. kimdir nedir. in midir cin midir. nerede yaşamıştır, hangi dünyadandır bilinmiyor.
kısacası bu zulkarneyn'in bize bir "misal" olarak verilmiş olma ihtimali var. yani insanlara bir şeyi öğretebilmek için örnek olarak alınmış ve üzerinden insanlara bir şeyler anlatılmış da olabilir. bu ihtimal göz önünde bulundurulduğu zaman zulkarneyn ile ilgili ayetlerin tamamının okunup, bu ayetlerden gerekli mesajı alıp, gerisine de teferruat olarak bakılması gerekiyor.
"güneşin batması" geleneksel bir terimdir. hem türkçede hem arapçada. hatta ingilizce'de, fransızca'da...
şu anda hiçbirimiz "dünya üzerinde bulunduğumuz konumun güneşin arka tarafında kalışını izledik" demeyiz.
en pratik yolla "güneşin batışını izledik" deriz. bu genelgeçer bir terimdir. çünkü insanlar güneşe baktığı zaman düz mantıkla güneşin battığını görür. güneşin dünyanın arka tarafında kalmasını görmez.
bir de 90. ayette geçen "güneşin görülmesi için hiçbir siper kılınmayan yerler" dünyanın dönüşüne göre güneşe hiçbir zaman ters düşmeyen yerlerdir. yani büyük ihtimalle kutuplar. kutuplarda da yaşayan insanlar var malumunuz.