kadınların kendi aralarındaki sohpetlerinde espriler gırla-gider. sohpet konularının büyük bölümünü ise aynen erkeklerde olduğu gibi karşı cins oluşturur. lakin ortama bir erkeğin girmesi durumunda konular bir anda yön değiştirir. bu erkeğin, kadınların genel beğeni kriterlerine uygunluğu, yani fiziksel etkileyiciliği durumunda ise ortamdaki kadınların hal ve tavırlarına çeki-düzen vererek kendilerini 'beğenilen kadın' olmak için konumlandırdıkları gözlenir.
insan ilişkileri konusunda gelmiş-geçmiş en büyük uzmanlardan biri olarak kabul edilen ve bu konudaki kitaplarıyla tanınan sosyolog yazar erich fromm "erkekler için beğenilmek önemlidir kadınlar içinse vazgeçilmezdir" demiştir.
güldürmek ile gülünç duruma düşmek arasındaki hassas çizginin geçilmesi en zeki insanlar için dahi olağan bir durumdur. bu bağlamda espritüel olmak; insanın kendine güvenmesi, hatta daha önemlisi kendiyle barışık olmasıyla doğrudan alakalıdır.
kadınlar, hatalı davranışları ve zaafiyetleri konusunda özellikle başlangıç aşamasında bir erkek tarafından eleştiri almaktan hiç hoşlanmazlar. bu durum şüphesiz erkekler için de önemlidir ancak onlar kadınlar kadar tahammülsüz değildirler.
hal böyle iken kadınlar, espri yapıp gülünç duruma düşmek konusunda erkeklerden daha duyarlıdırlar. böylesi bir durumu yaşamaktansa hiç kalkışmamayı yeğler ve çekingen davranırlar. bu da onların, erkeklere göre daha az espri yaptıkları izlenimi vermelerine neden olur.
dolayısı ile konunun, kimilerinin düşündüğü gibi erkeklerin daha zeki olmasıyla uzaktan yakından alakası yoktur.