bu aşırı subjektif yargı kesinlikle üniversitelerden, onlarda öğrenci yetiştiren değerli akademisyenlerden ve fakülte imkan-koşullarından bağımsız belirtilmiştir.
sapına kadar ülke koşullarıyla bağlantılıdır. tanıdığım iibf mezunu akraba-eş-dost'un bazıları hariç olmak üzere çoğu işsizdir. onlarla bunun nedenleri hakkında konuşulduğunda ise genelde bu duruma sebebiyet veren faktörlerin şunlar olduğuna değiniyorlar:
1- 3-5 tane kelle, cafcaflı üniversite harici üniversitelerden mezun olanların hepsine, her türlü mecrada aöf'li muamelesi yapıldığı.
2- aöf gerçeği
3- üniversite fazlalığı ve üniversitelerin hepsinde iibf olması- aşırı mezun çokluğu/yığılması.
4- kıçı kırık özel sektör firmalarının, stajyer olarak işe başlatmak için bile yine 3-5 kallavi üniversitenin iibf bölümlerinin mezunu olmayı şart koşması. iş bulma sıkıntısı
5- torpil-tanıdık-referans vs olmaksızın yüksek kariyerli memurlukları kazanabilme şanslarının çok ama çok az olduğu. ki bu her alanda geçerli bir türkiye gerçeği.
işte tüm kapılar maalesef aynı noktaya açılıyor, üniversiteden mezun olur olmaz, en rahat, en gevşek adamın bile aile-sevgili-nişanlı-eş dost baskısı ile içine cuppadanak düşeceği sıkıntıya: işe girmek... ve sanıyorum ki türkiye'de bu konuda en fazla sorun yaşayanlar iibf'liler.
iş bulamadığı için dolmuş şoförlüğü yapmakta olan, tezli yüksek lisansını yapmış birini tanıyorum artık durumun vahameti hakkında daha ne söylenir bilemiyorum.
ama durumunuz vardır, ebenizin dedenizin hali vakti yerinde-ensesi kalındır, seviyorsanız da eğer gidin ingiltere'de, amerika'da, almanya'da, isveç'de, japonya'da, kore'de ekonomi-işletme-kamu yönetimi okuyun, asla pişman olmayacağınızdan ve mezun olur olmaz iş bulma kaygısına düşerek dünya'ya geldiğinize pişman olmayacağınızdan eminim..muhakkak kafanız daha güzel, daha üretkenlik dolu şeylerle meşgul olacaktır.